Maro och Frixos matresa


fontana-frixos-maroUnder årens lopp har Frixos och jag rest runt mycket i Grekland. Vi har ätit på små pittoreska restauranger, lagat mat med lokalbefolkningen och mött så många kunniga och varma människor som, liksom vi, älskar god mat. Mat är livet för oss, och vi älskar att leka med smaker och umgås med god mat. Grekisk mat är naturlig, från början till slut, och bygger på rena och bra råvaror. Det ska vara trevligt och inte så pretentiöst.

 

Länge har vi tänkt samla ihop allt vi upplevt på våra matresor och berätta om alla de olika grekiska kök vi smakat på och de underbara platser vi upplevt. Nu blir det äntligen av! Under året kommer vi att ta med dig på en grekisk matresa till alla våra favoritställen – följ dem på vår hemsida fontana.se.

 

Så i väntan på sommaren - låt oss ta dig med till värmen och den goda maten. Kanske hittar även du ditt grekiska favoritställe?

 

Varma hälsningar
Maro

maro

Vilken grekisk ö är du?

fontana-knapp-o-testLåt oss hjälpa dig att komma fram till vilken grekisk ö som passar dig bäst. Gå in på fontana.se eller direkt på vår Facebooksida och gör vårt ö-test och svara på några enkla frågor. Därefter har du ett förslag från oss på vilken grekisk ö som passar dig bäst.

Ö-testet hittar du på vår Facebooksida: Facebook.com/fontanafood eller här på vår hemsida.

Kreta – vår första ö

minos-palace-knossosAtt resa till Kreta är något alldeles speciellt. Denna stora, natursköna ö med sin dramatiska historia bjuder på fantastiska stränder, mysiga tavernor och antik kultur. Och längst söderut bjuds du på en sommarsäsong som varar från april till november!

Kreta dignar av kulturella minnesmärken. En höjdpunkt är kung Minos palats Konssos. Det är en fantastisk upplevelse att skåda det fina historiska kulturarv som förflyttar dig 3 500 år tillbaka i tiden. Ta dig tid till det! Missa heller inte alla de fina lantliga byarna, Lassithiplatån, palmstranden Vai och den forna spetälskekolonin Spinalonga.

Läs mer om den fantastiska ön Kreta, resetips, inspiration, recept och massor av annat.

Fontana Feta

Vår Feta är lite syrlig med lagom sälta, gjord på mjölk från får och getter som strövar fritt på Olympiabergens sluttningar i Elassona i norra Grekland. Med kärlek och stor respekt för djur, natur och traditioner tar vi tillvara områdets unika förutsättningar för att skapa en förstklassig fetaost.Feta-original-i-vantan-pa-sommaren

Dakos - grekiska matiga skorpor

Dakos-receptbildIngredienser

 • 6 runda Dakos- fullkornsskorpor
 • 2 stora mogna bifftomater, rivna
 • 200 g feta, smulad eller tärnad
 • 1/2 dl olivolja
 • 3 msk små kapris
 • svarta eller gröna oliver, skivade
 • oregano
 • salt och peppar

Fukta brödet med lite vatten och häll lite olivolja över. Lägg de rivna tomaterna i en skål, tillsätt salt och peppar, och rör. Lägg tomatröran på brödet och den smulade fetan ovanpå röran. Toppa med kapris och oliver. Avsluta med att droppa lite olivolja över samt och strö på lite oregano och peppar.
Serveras som ett mellanmål, en förrätt eller en lätt middag på kvällen.

Tillagningstid 30 minuter

 

Feta med oregano

receptbild-kampanjsidan-fetaIngredienser

 • 300 g Feta
 • 1 tsk oregano
 • 3 msk olivolja

Lägg hela biten Feta på en tallrik  och droppa över olivolja. Strö över oregano. Servera den som tillbehör till olika maträtter eller som meze. Svårare än så är det inte. Ät och njut!

Tillagningstid 5 minuter