destination-kreta

Mitt i Medelhavet, rakt söder om fastlandet, tronar Kreta, Greklands femte största ö. Stolt, vacker och full av spännande natur och kultur är Kreta en ö som törs lova att den tillfredsställer de flesta. Här bor 600 000 invånare på en yta ungefär lika stor som Södermanland, och läget långt söderut i Medelhavet ger en sommarsäsong som varar från april till november.

 

Kretas flesta stora turistorter ligger på den norra sidan av ön, men den som är nyfiken hyr en bil eller tar lokalbussen och ger sig ut på utflykt – här finns mycket att upptäcka. Omväxlande natur med vackra stränder, vackra små badvikar, höga berg och djupa raviner. Här finns förstås också massor av genuina små byar och flera större städer med gamla stadsdelar och myllrande folkliv. Kreta kan också skryta med en storslagen historia – här ligger till exempel staden Knossos, den största arkeologiska fyndorten från grekiska bronsåldern och den minoiska kulturens religiösa och politiska centrum. Och maten sen – åh, du kommer att älska Kretas ljuvliga medelhavsmat!

På tallriken
 

Kretansk matlagning är känd för att vara smakrik och hälsosam, med många traditionella rätter. Restaurangerna drivs ofta av familjer där det är kvinnorna som lagar all mat. Olivolja och det inhemska vinet raki är ett måste när du besöker Kreta, liksom fetaost och dakos.

Matupplevelser

Restaurang-Vritomares-taverna

Genuint

Vritomartes Taverna

www.vritomartes.gr
Elounda , Kreta - Grekland

Restaurangen ligger i hamnen i Elounda, bokstavligen i havet. Magnifik, gästvänlig, bekväm och riktigt romantisk miljö. En späckad meny, levande musik och en personal som alltid är beredd att ta hand om sina gäster.

restaurang-prima-ploraUnikt

Prima Plora

www.primaplora.gr
4 Akrotiriou Str. Rethymno. Kreta

En tallrik med mat, vare sig du äter på restaurang eller hemma, smaken och kvaliteten beror på vilka råvaror du använder. Köket på Prima Plora består av rena råvaror från djur som lever och utfodras i naturen.

Restaurang-peskesiBudget

Peskesi

www.peskesicrete.gr
Kapetan Haralampi 6-8, Hieraklon, Kreta

Upptäck hemligheterna med den kretanska dieten. Peskesis kök är baserad på rena och naturliga råvaror från naturen på Kreta. Här kan du ta del av traditionella kretanska dofter och smaker som har glömts bort.

 

Kultur och upplevelser

sevardheter-Spinalonga

Spinalonga, en av Europas sista spetälskekolonier och ön där Victoria Hislops storsäljande roman The Island ("Längtans ö") och Werner Herzogs kortfilm från 1967 Last Words utspelar sig. En stor turistattraktion, och en ön full av vackra badvikar.

sevardheter-knossos

Kung Minos palats Konssos. Det är en fantastisk upplevelse att skåda detta historiska kulturarv som förflyttar dig 3 500 år tillbaka i tiden, till staden som byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten.

sevardheter-dikti-grottan

Diktigrottan, där det sägs att guden Zeus föddes i största hemlighet av sin mor Rhea, för att hans far Kronos inte skulle äta upp honom. Stalaktiter och stalagmiter, och en damm full av mynt som kastats i av besökare under många, många år.

Mitt Kreta

 
«Åk upp i bergen titta på utsikten. Andas in luften som doftar av timjan och oregano. Gör utflykter till de små, genuina byarna. Sätt dig på en liten taverna och njut av den hemlagade maten, beställ ett glad raki och njut av lugnet. Detta är mitt Kreta!«

Maro Papodopoulou

Tre saker du
inte visste om Kreta

1. Messaraponnyn är en hästras som funnits på Kreta i flera tusen år. Hästarna använd som packdjur och för att avla fram mulor.

2. Guden Zeus föddes på Kreta.

3. Samariaravinen på Kreta är den längsta ravinen i Europa - 18 km. Här finns en unik flora av djur och växter som alla är skyddade; enligt lag får du inte ta med dig någonting från ravinen.

Bo bra – hotell för alla!

hotell-budget-kreta

Nostalgie, Georgiopolis - ett välkänt och mysigt lägenhetshotell med en välkomnande atmosfär och många återkommande gäster.

 

hotell-mellan-kretaHotell Aquila Porto, Rethymnon – ett smakfull hotell med egen strandremsa och perfekt läge vid strandpromenaden i Rethymnon.

 

hotell-lyx-kreta

Daivos Cove, Agios Nikolaos - femstjärnigt lyxhotell med avskilt läge och en fantastisk utsikt.