destination-kalamata

Du har säkert hört talas om Kalamata, men kanske mest i för de goda olivernas skull? Den numera ursprungsmärkta Kalamataoliven har odlats i områdets näringsrika jord i många, många år och blivit en världskändis. Likaså finns här flera världskända honungssorter! Men Kalamata är mycket mer än goda oliver, gyllene olivolja och fantastisk honung. Det är halvön Peloponnesos huvudstad i provinsen Messenien, med
68 000 invånare. En gammal men samtidigt modern hamnstad, med en rik historia. Kalamata var den första staden som blev frigjord under det grekiska frihetskriget och det var här den ”Maniotiska deklarationen” skrevs.

Halvön Peleponnessos bildades då Kejsare Nero år 67 e Kr beslöt att låta gräva en kanal för att underlätta för sjöfararna runt om Peleponnessos. Kanalen blev klar 1893 och Peleponnesos blev en halvö. Här hittar du det verkligt genuina Grekland; gröna olivlundar, vackra berg och ett klarblått hav. Därtill finns här den traditionella gästfriheten – de vänliga invånarna gör allt för att ta god hand om sina gäster! Kalamata är också ett av de få områden i Grekland som har egna folksånger, och den egna folkdansen kallad ”Kalamatianos” är välkänd över hela Grekland. Landskapet är magnifikt i sina skiftningar från snöbeklädda alper till djupa skogar och ljuvliga stränder – bada kan man göra ända in i november! Från Kalamata är det också lätt att ta sig till alla andra delar av Peloponnesos och runt om staden finns flera mindre byar som är väl värda att besöka! Passa då också på att köpa oliver och olivolja på marknader runt om på ön, liksom de omtalade Kalamataoliverna och även fikon, druvor och all sorters citrusfrukter. Är du intresserad av att spela golf? Då har du kommit helt rätt!

På tallriken
 

Oliverna från Kalamata är välkända över hela världen. Den vackra, djupsvarta färgen och det smakrika, saftiga köttet som lätt lossnar från kärnan gör dem till de lyxigaste och godaste oliver man kan äta. Allra godast är de förstås att äta på plats i Kalamata tillsammans med en bit gott bröd, olivolja, en grekisk sallad, Saganaki (friterad ost), salta småfiskar och ett glas gott vin.

Matupplevelser

För att ha som mest att välja bland, ska du ta dig in till Kalamata. Promenera runt i centrum eller längs den välbesökta strandvägen där tavernor och barer ligger tätt. Här är några av våra favoriter:

ta-rolla

Genuint

Ta Rolla

www.ta-rolla.gr
53 Spartis str, 24100 Kalamata Messinia Greece

Ta Rolla är belägen mitt i centrum av Messinia. Den har fått utmärkelsen "Greek cuisine" som visar att de använder sig av färska råvaror med hög kvalitet. Väl värt ett besök om ni befinner er i området!

KardamoUnikt

Kardamo

kalamatain.gr/new/kardamo
Sidirodromikou Stathmou 21, Kalamata 24100

Kardamo är en fine dining restaurang mitt i staden. Restaurangen serverar klassiska medelhavsrätter till humana priser. Här får du en härlig atmosfär och en trevlig matupplevelse!

platanasBudget

Platanos

www.platanos.gr
Artemidos 84, Kalamata

En välkomnande restaurang med bra mat och en trevlig grekisk atmosfär. På menyn har de bland annat Mezes (grekiska smårätter) och på kvällarna har de ibland levande grekisk musik. Helt enkelt en äkta grekisk taverna!

 

Kultur och upplevelser

messina2

Antika Messina. Även kallat "det lokala Olympia". Staden grundades 369 före Kristus, och den anrika stadion användes under romartiden för gladiatorspel.

 

 

 

 

pylos

Pylos. En historiskt spännande liten stad där du från fästningen ser ut över sundet där den Osmanska flottan slutligen besegrades. Här grundades dagens Grekland för snart tvåhundra år sedan.

 

 

 

koroni-beach

Sagastranden i Koroni. En vacker sandstrand där havssköldpaddor fortfarande lägger sina ägg. Korini har också av Uniesco utsetts som en av fyra representanter för Medelhavsdieten, viket innebär att maten som produceras i regionen måste vara enastående, recepten genuina och det måste finnas en månghundraårig smak- och matkultur.

Mitt Kreta

 
»Jag rekommenderar verkligen att resa till Kalamata på senhösten! Då är klimatet behagligt och det dags för oliv- och fikonskörd. Men tryffeljaken i februari är också fantastisk, och i september är det ju dags för vinskörd!”

Maro Papodopoulou

Visste du att ...

... Stockholms Universitet i samarbete med grekiskt företag har öppnat forskningsstationen ”Navarino Environmental Observatory” för klimatforskning i det grekiska lyxhotellet Navarino Dunes strax utanför Kalamata. 400 kvm stort, med plats för ett 30-tal forskare att bo och arbeta under längre perioder och med målet att skapa en internationell knutpunkt för klimatforskning i medelhavsområdet.

Tre saker du inte visste om Kalamata:

• Mästarnas Mästare spelade in här 2013.

• Kalamata kan bli Europeisk Kulturhuvudstad år 2021.

• Maria Callas hette egentligen Kalogeropoulos i efternamn, och familjen kom från Kalamata.

Bo bra – hotell för alla!

 

BUDGEThotel-philip-budget

Philip Hotel i Pylos - är ett av stans bästa hotell, med fin utsikt över havet och nära till restauranger och kaféer. Ett dubbelrum kostar under tusenlappen inklusive frukost och utsikt över havet.

 

 

MELLANhotel-REX-mellanRex Hotel i Kalamata – Detta anrika hotell från 1899 ett utmärkt alternativ för dig som vill bo centralt inne i Kalamata du nära restauranger och barer och med staden som bas för att utforska Messenien. Ett dubbelrum inklusive frukost kostar runt tusenlappen.

 

 

LYXhotel-navarino-lyx

Costa Navarino - är Messeniens lyxigaste boende. De två femstjärniga hotellen har plats för över 800 gäster, flera högklassiga re­stauranger, två fantastiska golfbanor, flera pooler och en egen sandstrand. Här är det dyrt att bo, prislappen beror på vilka val du gör.