Destinations-lapp-cypern
Till Cypern åker vi ofta, det är ju vårt andra hem. För över fyrtio år sedan flydde vi därifrån för att, som vi trodde, tillfälligt bo i Sverige. Det var ur vår längtan efter maten som Fontana startade. När vi växte upp på Cypern gjorde våra familjer sin egen halloumiost som vi åt till frukost, lunch och till middag på olika sätt. Fortfarande är halloumi det bästa vi vet och vi är glada att vi tog den med till Sverige och till svenska folket som också uppskattar den lika mycket som vi gör!

 

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet. Här finns allt – ljuvliga stränder för den som älskar sol och bad, vacker och varierande natur, spännande kultur, intressanta städer och massor av god mat. Enligt legenden föddes kärleksgudinnan Afrodite på Cypern – det sägs att hon reste sig ur havet vid stranden i Paphos på den sydvästra delen av ön – en plats fylld av arkeologiska fynd och spännande kulturlämningar. Det är också från Cypern vår älskade ost halloumi kommer!

 
Cypern var en brittisk koloni ända till 1960 då ön blev självständig. Efter en militärkupp 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön, och sedan dess har ön varit delad. Den norra halvan ockuperas fortfarande av Turkiet, trots att FN inte har erkänt den som turkisk. Därför är det viktigt för dig som väljer att åka till Cypern att åka till den erkända och grekiska delen av ön. Här badar landskapet i sol många av dygnets timmar, och långt in i december kan vattnet vara så varmt som 19°. I huvudstaden Nicosia, nära gränsen till den turkiska delen, hamnar du mitt i cyprioternas vardagspuls, med caféer, barer och butiker.

 
Om du är nyfiken på hela ön, res runt och upplev det vackra landskapet, alla härliga stränder och de fina badorterna. Passa också på att göra en utflykt till Troodosbergen och ett besök i kyrkan Kykkos som är fylld med vackra målningar och guldornament.

På tallriken

Den cypriotiska maten är väldigt enkel. Portionerna är stora och man är generös med olivolja, citron och kryddor som koriander och kummin. Potatis är en av landets största exportvaror och därför äter man ofta pommes frittes eller bakad potatis till huvudrätten. Det är också härifrån halloumin, Cyperns nationalrätt, kommer!

Matupplevelser

På Cypern vimlar det av mysiga tavernor och fina restauranger. Upptäck dem på egen hand, eller prova några av våra favoriter!

restaurang-oi-Koumbaroi

Genuint

Oi Koumbaroi

www.oi-Koumbaroi.gr
Ilia Papakyriakou 43, Makedonitissa, 22351070, LEFKOSIA (NICOSIA)

En mycket prisvärd restaurang med genuint cypriotisk mat. Prova gärna deras fantastiska Meze-rätter! Beställ helst bord i förväg, restaurangen är väldigt populär.

restaurang-The-Mylos-Restaurant

Unikt

The Mylos Restaurant

http://www.cymillhotel.com
Milos Street 8, Kakopetria

Den här restaurangen ligger i Kakopetria och är mycket populär. Man serverar traditionella, cypriotiska rätter med en modern twist. Prova gärna deras fisk, och glöm inte att beskåda utsikten!

Budget

Platanos

www.linosinn.com
34 Palea Kakopetria Street, Kakopetria 2810

Charmig restaurang med rödrutiga dukar, belägen i gamla Kakopetria som består av smala gator och gränder. Fantastiska cypriotiska råvaror, och du många rätter att göra din egen "meze"av.

Kultur och upplevelser

Paphos på sydvästra Cypern med stranden där Afrodite reste sig ur havet. Koppla av vid stranden, promenera bland små restauranger och njut av kulturskatter från antiken.

Troodosbergen sträcker sig från norr om Limassol till väster om Paphos. Här är andlöst vackert med pinjeskogar, vattendrag och bedårande vyer. Besök den lilla byn Kakopetria och klostret Kykkos där 12 ärkebiskopar bor.

Limassol är Cyperns näst största stad, ett perfekt resmål för dig som gillar nöjen, shopping och restauranger men också är intresserad av Cyperns kultur och historia. Besök också den vackra halvön Akamas i närheten!

Mitt Cypern

 
»Cypern är vårt andra hem! För över fyrtio år sedan flydde vi därifrån för att, som vi trodde, tillfälligt bo i Sverige. När Frixos och jag växte upp gjorde våra familjer sin egen halloumi som vi åt till frukost, lunch och middag på olika sätt. Fortfarande är halloumi bland det bästa vi vet!”

Maro Papodopoulou

 

Fem saker du inte visste om Cypern:

• Den tidigaste upptäckta mänskliga aktiviteten på Cypern är från 9000-talet f.Kr. Arkeologiska lämningar från den här tiden är den neolitiska byn Khirokitia och med Kungagraven i Pafos.

• Cyperns flagga är vit med två gröna olivkvistar. Den vita färgen och olivkvistarna symboliserar fred. Den brandgula färgen representerar koppar.

• På Cypern har man vänstertrafik!

• Cypern har 340 soldagar per år.

• Cypern är halloumins hemland. Halloumi är idag ett skyddat varumärke i de flesta av världens länder. I Europa har man dessutom ansökt om P.D.O. –märkning, vilket skulle stärka Cypern som halloumins hemland.

Bo bra - hotell för alla!

Liksom på de flesta ställen i världen finns det allt från små enkla budgetpensionat, till lyxiga och fashionabla hotell. Det finns något för alla, med andra ord!

 

BUDGET

Linos Inn i Kakopetria  är ett prisvärt och charmigt hotell med mysig restaurang, mitt i den gamla delen av Kakopetria.

 

MELLANHotell Apokryfo – Apokryfo betyder "gömd" på grekiska, och det är precis vad detta lilla mysiga hotell är, undangömt i den lugna byn Lofou i vid Trodoosbergens fot. Perfekt för dig som vill ha en skön och avkopplande semester.

 

LYX

Anassa hotell - Föreställ dig en plats där medelhavet börjar, där du bor kungligt i bergssluttningen med en fantastisk utsikt över havet. Äta på den finaste restaurangen med säsongsbetonade rätter. Där välbefinnandet kommer i första hand, och hela familjen känner sig hemma. Välkommen till medelhavets ultimata hotell.