Vegetariska Vinbladsdolmar

Ingredienser

  • 1/2 kg vinblad, 50 stycken (frys in överblivna)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 4 ½ dl ris, långkorningt
  • ½ dl vatten
  • 1,5 dl dill, finhackad
  • 1,5 dl persilja, finhackad
  • 3 salladslökar, finhackade
  • 2. Msk mynta, finhackad
  • Saft av 1 citron
  • 1,5, dl olivolja
  • Varm grönsaks-buljong
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Ägg- och citronsås
  • 2 ägg
  • 1,5 citron, saften
  • 1 l varm buljong
  • 1 msk maizena
  • 2 msk smör

Gör så här

  • Skär bort de grövsta delarna på vinbladen och sjud vinbladen i vatten i en minut tills de är mjuka.


    Skölj med kallt vatten och låt dem rinna av.


    Bryn löken i hälften av olivoljan. Häll därefter i riset och rör väl.


    Tillsätt ½ dl vatten och låt det absorberas.


    Lägg sedan dill, persilja, salladslök, mynta, citronsaft, salt, och peppar och blanda väl.


    Bred ut bladen ett och ett på en stor skärbräda. Var försiktig så att de inte går sönder.


    Lägg en matsked risblandning på varje blad, vik in kortsidorna så att du får ett fint litet paket.


    Lägg några blad i botten av kastrullen och lägg sedan ner dolmarna tätt tillsammans med skarven nedåt.


    Tillsätt resten av oliv-oljan och fyll på med den varma buljongen så dolmarna täcks.


    Lägg en tallrik med en tyngd ovanpå, t ex en liten kastrull med vatten, så att de inte öppnas under kok-ningen. Låt dem sjuda i 35-45 minuter.


    Sås:

    Vispa ihop ägg och citronsaft ordentligt.

     

    Späd med buljongen från kastrullen, lite i taget.

     

    Tillsätt maizena och vispa till såsen är slät och fin.

     

    Häll såsen över vinbladsdolmarna.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept