Ugnsbakad kritharaki med oxkött

Se mer:  
  • Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter mins
  • Portioner: 4-6 portioner personer

Ingredienser

  • 1 1/2 kg högrev
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 morötter, skivade
  • 3 selleristjälkar, skivade
  • 5 tomater, rivna, eller 7 dl tomatjuice
  • 1 msk tomatpuré
  • ca 5 dl varmt vatten
  • Salt
  • Svartpeppar
  • KRITHARAKI
  • 10 dl varmt vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 500 g kritharaki eller risoni
  • Salt
  • Svartpeppar
  • STRÖ ÖVER
  • 2 dl grilloumi, riven

Gör så här

  • Skär köttet i 5 cm stora bitar och bryn det i medelvarm olja. Lägg i löken och låt steka tills den är mjuk. Tillsätt morötter, selleri, tomater, tomatpuré, varmt vatten, salt och peppar. Täck kastrullen med ett lock och låt puttra i ca 1 1/2 timme tills köttet är mjukt. Tillsätt mer varmt vatten om det behövs, tills köttet är klart. Lägg därefter över köttet och såsen i en lerkruka eller en djup, ugnssäker form. Blanda ner kritharaki i köttet och rör väl.


    Tillsätt varmt vatten, köttbuljong- tärningen, salt och peppar. Sätt ugnen på 180°. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter tills kritharakin är nästan färdigkokt och vattnet har absorberats. Ta ut ur ugnen och låt svalna en aning. Strö över riven grilloumi före servering. Rätten serveras varm med en grönsallad.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept