Saftig apelsinkaka med olivolja

  • Portioner: 8-10 personer

Ingredienser

  • 325 gr hela ekologiska apelsiner med skal
  • 3 dl socker
  • 1.5 dl Fontana ONE olivolja
  • 4 st ägg
  • 4 1/2 vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt 
  • 150 gr mörk choklad med apelsinsmak  (alternativt vit eller mörk choklad)
  • Dekoration: Florsocker  
  • Ugnsform storlek: 10 x 30  cm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180 grader.


    Koka upp vatten och lägg i de hela apelsinerna. Koka ca 60 – 70 min eller tills de blir riktigt mjuka. Dela sedan apelsinerna på mitten och plocka ur kärnorna. Skalet ska vara kvar. Mixa dem släta.


    Lägg de mixade apelsinerna i en stor skål tillsammans med socker och olivolja. Vispa ihop tills sockret smälter. Tillsätt vaniljsockret.


    Tillsätt sedan äggen, ett i taget medan du vispar lätt.


    Blanda i en annan skål,  vetemjöl, choklad,  bakpulver, salt och tillsätt försiktigt i små omgångar apelsinblandningen. Blanda försiktigt med lätta rörelser. Smörj ugnsformen med olivolja och pudra lite vetemjöl i formen. Häll i smeten.


    Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter.


    Låt kakan  kallna. Pudra lätt med florsocker. Njut ihop med kaffe eller te.


    Tips: Det går bra att byta ut apelsiner till mandariner istället. Koktiden blir då lite kortare.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept