Saffransfriterad blomkål med 4-pepparsås

Ingredienser

  • 1 st stort blomkålshuvud
  • Salt
  • 1 l vatten
  • Smet:
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 msk majsmjöl
  • 1 burk öl
  • 2 st ägg – bara vitorna
  • Ca 15 st saffranspistiller
  • 1 krm riven muskot
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • Ca 5 dl olivolja till fritering
  • 4-pepparsås:
  • 300 g Fontana Äkta Grekisk Yoghurt (finns även som laktosfri)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk stark senap (exempelvis Dijon)
  • 1 tsk 4-pepparblandning (rosé-, vit-, grön- och svartpeppar)
  • 1 msk Fontana Extra Virgin Olivolja Cypern
  • Havssalt

Gör så här

  • Recept för 4 pers.


    Sås:


    Blanda yoghurt, olja och kryddor och ställ i kylen till servering.


    Blomkål:


    Rensa och skölj blomkålen. Lägg hela huvudet med stammen ned, i en stor kastrull med kokande saltat vatten. Låt koka i ca 7 min.


    Ta upp huvudet försiktigt och spola i kallt vatten, för att stoppa tillagningen. Låt det ligga och rinna av i ett durkslag. Skär sedan loss buketterna i lagom munsbitar.


    Smet:


    Lägg saffranet i en kaffekopp med en skvätt varmt vatten och låt stå minst 15 min.


    Vispa äggvitorna pösigt. Blanda mjöl, majsmjöl, muskot och lite salt i en annan bunke. Tillsätt ölet och saffransvätskan under omrörning. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna.


    Fritera:


    Värm en halvfull kastrull med olivolja, på medelhög värme, tills oljan börjar ånga.


    Doppa blomkålsbuketterna i smeten och lägg försiktigt ner dem i den heta oljan. Fritera i omgångar, ca 3 min per bit. Använd en hålslev och ta upp buketterna allt eftersom de blir gyllenbruna och flyter upp till ytan, då är de klara. Lägg på fat täckt med hushållspapper, för att suga upp överflödigt fett. Servera på en gång med yoghurtsåsen som dipp.


    Tips: Vill man göra det här till en middagsrätt, servera med ris till. Grillad eller stekt kyckling och Fontanas goda marinerade Meze-grönsaker passar också bra!


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept