Påskbröd med mastiha äter man till påsk I varje grekiskt hem. Gärna uppblött i lite varm mjölk med en kopp kaffe till. Mastiha är en kåda från trädet med samma namn som kommer från ön Chios. Brödet dekoreras med ett rödfärgat ägg som symboliserar Jesus blod och det eviga livet. Mastiha finns i Sverige att köpa på vissa hälsokostbutiker då det hjälper mot magproblem.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 8-9 dl vetemjöl
  • 120 g smält smör
  • 2 dl strösocker
  • Finrivet skal från en apelsin (ekologisk)
  • 4 ägg
  • 1 ”påskägg” (ägg som fått koka med rödbetssaft i vattnet som färgat skalet rött)
  • 1 tsk mastihapulver (kåda)
  • 50 g mandelflarn

Gör så här

  • Lös upp jästen i en bunke med 2 dl ljummen mjölk. Tillsätt 1 och 1/2 dl vetemjöl och 1 msk socker. Rör om ordentligt. Täck skålen och låt den stå varmt i 30 minuter och jäsa under duk.


    Vispa 3 ägg och resten av sockret i matberedare tills det skummar.


    Tillsätt äggblandningen till vetedegen och rör om med fingrarna. Häll i resten av mjölet, mjölken, mastihapulver och det smälta smöret och knåda degen tills den inte fastnar på händerna längre. Täck skålen med degen och låt den jäsa i ytterligare ca 1 timme på varm plats till dubbel storlek.


    Dela sedan degen i tre delar och forma till längder. Fläta sedan ihop de tre längderna och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 min. Tryck försiktigt fast ett rödfärgat ägg i änden av brödet.


    Vispa det sista ägget skummigt och pensla veteflätorna med det. Strö över mandelflarn.


    Grädda brödet mitt i ugnen på 170 °c i ca 25-30 min. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen – då kan brödet sjunka ihop.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept