Nötkött med lök

Ingredienser

  • 1 1/2. Kg högrev eller grytbitar av nötkött
  • 1 kg steklök
  • 3/4 dl olivolja
  • 1/2 dl rödvins-vinäger
  • 1 1/2 dl rödvin
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 2 lagerblad
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk spiskummin
  • 5 hela krydd-nejlikor
  • 1 kanelstång
  • 4 tomater eller 500 g krossade tomater
  • 1 msk tomatpure
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  • Skär köttet i 5 cm stora bitar och bryn det i en stekgryta i hälften av olivoljan på medelstark värme tills bitarna är gyllenbruna.


    Tillsätt vinäger och rödvin och lät koka någon minut.


    Lägg sedan i tomater, lagerblad, kanel, salt, vitlök, kryddnejlikor, pepparkorn, spiskummin och tomatpuré.


    Späd med varmt vatten tills köttet är täckt.


    Lägg på ett lock och låt köttet småkoka i ca 1 ½ timme tills det är nästan klart.


    Skala löken och rensa.


    Skär ett kors vid roten.


    Stek löken i resten av olivoljan och slå över både lök och olja I grytan med köttet.


    Låt småkoka i ytterligare 3o minuter tills köttet är mört och såsen tjock.


    Späd med mer varmt vatten om det behövs.


    Servera stifado med klyftpotatis, eller ris, bröd, oliver och peperoni


    Stifado är den sortens gryta som blir ännu godare om man gör den dagen innan den ska ätas.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept