Moussaka

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.00 out of 5)
Loading...
More Cypriotiskt Dishes: (47)

Ingredienser

  • 3 stora auberginer
  • 3 medelstora zucchini
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 1 kg nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl tomatjuice
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 tsk kanel
  • 2 dl vatten, varmt salt
  • Svartpeppar
  • 1 halloumi, riven
  • 1 msk ströbröd
  • Bechamelsås
  • 100 g smör
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 12 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 2 msk halloumi, riven
  • Muskot
  • Salt
  • Vitpeppar

Gör så här

  • Skiva auberginerna på längden och lägg dem i saltat vatten i 30 minuter.


    Sätt ugnen på 225° grill.
    Torka av aubergineskivorna och pensla dem med olivolja.


    Salta och grilla dem lite lätt i ugnen i 4 minuter på båda sidor.


    Skiva också zucchinin på längden, pensla med olivolja och grilla gyllenbrun.


    Sänk ugnsvärmen till 180°.


    Bryn lök, skivad vit- lök och färs i olivolja i ca 15 minuter i en het stekpanna.


    Tillsätt vinet och låt småkoka någon minut.


    Tillsätt därefter tomatjuice, tomatpuré, persilja, salt, peppar, kanel och varmt vatten och låt köttfärsen stå på svag värme i ca 10–15 minuter tills vätskan har kokat ihop.


    Tillsätt 1 dl riven halloumi och rör väl.


    Bechamelsås + montering:

    Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa ihop.
    Häll i mjölk och rör tills den har kokat upp.


    Tillsätt salt, peppar, muskot samt riven halloumi.


    Vispa såsen tjock och slät.


    Ta kastrullen från plattan och rör ner de lätt vispade äggen med snabba rörelser.


    Tillsätt 2 matskedar av bechamelsåsen i köttfärsen och rör om.


    Smörj en eldfast form, ca 24×34 cm.


    Fördela ströbrödet i formens botten och lägg i de grillade auberginerna.


    Strö lite av den rivna halloumiosten över dem.


    Täck dem med ett lager av färsen och sedan ett lager med zucchiniskivorna och överst ett täcke med bechamelsås.


    Strö riven halloumi på toppen.


    Grädda moussakan i 50–60 minuter tills moussakan fått färg, låt svalna.


    Skär upp i bitar – runda eller fyr- kantiga – och servera med en grekisk sallad.


    Tips! Laga själva moussakan dagen innan den ska ätas, men vänta med bechamelsåsen. Nästa dag behöver du bara göra såsen och grädda.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept