Hitta Måltid

Hummus

Visa alla

Ingredienser

  • Snällost
  • Tzatziki
  • Grilloumi
  • Soltorkade Tomater
  • Grillad Paprika

Visa alla

Matsökaren

  • Snällost
  • Dessert
  • Pajer
  • Kötträtter
  • Fiskrätter

Visa alla

close

Select more choices

Magiritsa – soppa med kyckling och avgolemono

En härligt värmande och mättande soppa med milda men tydliga smaker av kryddgrönt, citron och fräscha grönsaker. Soppan Magiritsa är lika självklar på det grekiska påskbordet som gröt och skinka på det svenska julbordet. En traditionell Magiritsa äts på påskaftonsnatten efter mässan och avslutar därigenom fastan. Soppan innehåller bland annat lammnjure och lever, men eftersom det kan tyckas lite magstarkt används här bara kyckling och grönsaker. Soppan är mättande och faller både vuxna och barn i smaken.

Ingredienser

  • Soppgrund:
  • 1 och 1/2 kg majskyckling
  • 1 gul lök - grovhackad
  • 2 morötter – tärnade
  • 1 kvist timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 stjälk bladselleri
  • 3 msk Fontana Olivolja Extra Virgin Cypern
  • Några svartpepparkorn
  • Att lägga i innan servering:
  • 1 dl dill - finhackad
  • 4-6 skivade vårlökar
  • 250 g champinjoner - skivade och frästa
  • 1 huvud romansallad - skivat
  • Avgolemono (redning på ägg och citron):
  • 3 ägg
  • 1-2 citronsaft

Gör så här

  • Recept för 4-6 pers.


    Soppa:


    Skär kycklingen i bitar och ta bort skinnet


    Fräs gul lök och morot i 2 msk olivolja i en stor gryta eller kastrull. Lägg i kycklingen och fortsätt sautera tills den får färg. Täck sedan kycklingen med varmt vatten.


    Knyt ihop en bukett av selleri, timjan och lagerblad med kökssnöre och lägg den i grytan. Tillsätt peppar och salt.


    Låt kycklingen sjuda i 1 och 1/2 timme och skumma av när det behövs.


    Ta kastrullen från plattan och sila buljongen. Rensa kycklingen fri från ben och skär köttet i små bitar och lägg tillbaka i den silade buljongen.


    Häll en msks olivolja och fräs i en panna och fräs champinjonerna och lägg dem i buljongen. Lägg i den skivade romansalladen och vårlöken.


    Avgolemono:


    Avgolemono är en redning av ägg och citron som gör soppan krämig och fyllig i smakerna. Knäck äggen i en skål och vispa väl. Tillsätt citronsaft lite i taget och vispa hela tiden.


    Tillsätt den varma buljongen i blandningen några droppar i taget med slev och vispa hela tiden. Försiktigt till en början och sedan lite mer i taget. Minst hälften av buljongen ska vispas ner i ägg och -citronblandningen tills den blir skummig.


    Rör sedan ner Avgolemonon i kastrullen Servera genast med mycket nymalen peppar, färsk dill och ett gott bröd.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept