Loukoumades – Cypriotiska munkar med honung

Se mer:  

Ingredienser

  • 50 g jäst, färsk eller torr
  • 1 dl vatten, 37°
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl kokt potatismos
  • 50 g maizena
  • 50 g florsocker
  • 1 tsk salt
  • Fritering
  • 1 l solrosolja till fritering
  • Honungslag
  • 4 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 50 g honung
  • 1 liten bit kanel
  • 2 kryddnejlikor

Gör så här

  • Lös upp jästen i vattnet.


    Tillsätt i dl av vete-mjölet och rör slätt.


    Täck bunken med en tjock handduk och låt och jäsa till dubbel storlek.


    Tillsätt resten av ingredienserna.


    Blanda för hand eller med en trägaffel till en slät och elastisk deg.


    Täck degbunken med en tjock handduk och låt jäsa i ca z timmar till dubbla storleken, eller tills smeten har luftbubblor på ytan.


    Förbered under tiden honungslagen: Bland alla ingredienserna och låt koka ca 10 minuter. Låt kallna.


    Fritering:

    Hetta upp mycket olja i en djup stekpanna.


    Ta en bit av degen med en fuktad tesked och lägg den i handen.


    Slut handen lätt så att en liten boll bildas.


    Fritera i 5 loukoumades år gången.


    Rör om med en hålslev under friteringen. När de är gyllenbruna, ta upp dem med hålsleven och Ut dem rinna av i en sil.


    Doppa dem medan de ännu är varma i den kalla honungslagen, rör om och ta upp dem på en gång.


    Lägg upp på ett serverings-fat och strö över kanel och mera honung, allt efter egen smak.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept