Kringlor från Thessaloniki

  • Tillagningstid: 2 timmar mins
  • Portioner: 4-6 portioner personer

Ingredienser

  • 25 g torrjäst
  • 5 dl vatten, 40°
  • 1/2 dl olivolja
  • 8 dl vetemjöl
  • 3⁄4 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 300 g sesamfrön, oskalade

Gör så här

  • Dag 1: Blanda jästen med 1 dl vatten och 2 msk olivolja. Täck med en handduk och låt stå över natten.


    Dag 2: Upprepa gårdagens procedur i en annan skål, låt stå i 30 minuter täckt med
    en handduk. Sätt ugnen på 200°. Lägg vete- mjöl, socker, olja och salt i en mixer. Tillsätt sedan de två jästblandningarna tillsammans med resten av olivoljan och vattnet och kör degblandare i ca 10 minuter tills degen är mjuk och smidig. Låt jäsa i en timme till dubbel storlek. Knåda den jästa degen igen och dela den i 24 bitar. Forma ca 20 cm långa degstänger. Häll ordentligt med sesam- frön på en stor, flat tallrik. Pensla stängerna med vatten och rulla dem i sesamfröna. Forma till kringlor. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 15 minuter. Grädda gyllenbruna, ca 15 minuter.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept