• Tillagningstid: 90 mins
  • Portioner: 4–6 personer

Ingredienser

  • 500 g filodeg (24 ark)
  • 2 msk olivolja
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök, riven
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 1 tsk chiliflarn
  • 1 morot, riven
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 3 tomater, rivna
  • 1 dl tomatjuice
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 100 g grilloumi, grovriven
  • Pensling
  • 1/4 dl olivolja
  • 25 g smör, smält

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180°.


    Värm oljan i en stek- panna på medelvärme och bryn köttfärsen.


    Tillsätt lök, vitlök, timjan, oregano, morot, chiliflarn, persilja, tomater, tomatjuice, salt och peppar.


    Låt allt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills all väska har absorberats.


    När köttfärsen är färdigstekt låt den svalna lite och tillsätt sedan grilloumi och rör väl.


    Blanda olivolja med det smälta smöret till pensling.


    Lägg ett ark filodeg med kortsidan mot dig och dela arket på längden.


    Pensla lätt hela arket med blandningen.


    Lägg en matsked köttfärsfyllning längst ner på varje ark och rulla ihop degen med kanten invikt.


    Lägg knytena i rad i en smord form och pensla varje rulle. (Varje filodegsark ger två knyten.)


    Grädda i ca 15–20 minuter tills knytena är gyllenbruna.


    Servera med tzatziki och en god sallad.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept