Kikärtor i ugn med apelsin, dill och soltorkade tomater

Ingredienser

  • 500 g torkade kikärtor (Obs! Blötlägg över natten)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 st gula lökar
  • 8 st hela kryddnejlikor
  • 1 st lagerblad
  • 4 st vårlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 250 g Fontana Meze marinerade soltorkade tomater
  • 1 knippe dill
  • 1 st ekologisk apelsin
  • 1,5 tsk mortlad kummin
  • 1 tsk mortlad anis
  • 1 tsk paprikapulver
  • Havssalt och nymald svartpeppar
  • 3 msk Fontana Extra Virgin Olivolja Cypern
  • Eventuellt 1-2 paket Fontana Feta Original

Gör så här

  • Recept för 4-6 pers.


    Gör så här: Blötlägg kikärtorna i en bunke med kallt vatten och bakpulver över natten.


    Sila och skölj kikärtorna, häll ner dem i en gryta och täck dem med nytt vatten. Skala lökarna och stick i kryddnejlikor, lägg ner dem i grytan tillsammans med lagerblad, salt och vitlöksklyftor. Koka upp och låt sedan småputtra i ca 1,5 timme. Skumma av med en slev under kokningen och släng bort skummet som bildas.


    Häll bort hälften av vattnet som kikärtorna kokat i (ca 6 dl) och ta bort lökarna och lagerbladet. Sätt ugnen på 175°C.


    Ansa bort tjocka stjälkar från dillen och grovhacka den. Skär vårlök och tomater i bitar. Finriv apelsinskal. Lägg ner i grytan och pressa ner saften från apelsinen. Häll i de torra kryddorna, pressa i vitlök och häll i olivolja. Rör om och täck grytan med lock eller alu-folie och låt sedan puttra i ugn i ca 30 min. Smaka av med salt och nymald peppar innan servering.


    Servera med gott nybakat bröd och bryt gärna bitar av fetaost och lägg över grytan.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept