Kataifirullar

Se mer:  ,
  • Tillagningstid: 1 timme 30 minuter mins
  • Portioner: Ca 20-25 personer

Ingredienser

  • 500 g kataifi
  • 200 g valnötter, krossade
  • 200 g pistaschnötter, hackade
  • 1⁄2 dl socker
  • 200 g ströbröd
  • 1 msk kanel
  • 300 g smör, osaltat
  • SOCKERLAG
  • 6 dl vatten
  • 6 dl socker
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 3 droppar citronsaft
  • 2 kanelstänger
  • GARNERING
  • 50 g pistaschnötter, hackade

Gör så här

  • Sätt ugnen på 160°. Lös upp kataifihärvan med händerna så att tråddegen blir luftig
    och inte klistrar ihop sig. Dela upp härvan i 5 lika delar, och sedan varje del i 6 bitar. Blanda valnötter, pistaschnötter, socker, kanel och ströbröd i en skål.


    Smält smöret och pensla en ugnsform. Ta en av de 6 bitarna och pensla den med smör. Lägg 1 msk av nöt blandningen längst ner mot kortsidan.


    Rulla ihop och förslut samtidigt noggrant höger och vänster kant så att fyllningen inte ramlar ut. Rulla löst så att trådarna inte plattas ihop och lägg i den smorda formen. Fortsätt på samma sätt tills formen är full. Pensla alla kataifirullar med smält smör och täck formen med aluminiumfolie.


    Grädda de folietäckta kataifirullarna i 30 minuter och sedan utan folie i ytterligare ca 20–30 minuter, tills de är gyllenbruna. Ta ut formen ur ugnen och låt svalna.


    Koka ingredienserna till sockerlagen i en kastrull i 8–10 minuter. Häll den varma sockerlagen över de avsvalnade rullarna och strö över hackade pistaschnötter. Servera gärna med vaniljglass, eller bara som den är.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept