Jättebönor i ugn

Ingredienser

  • 500 g stora vita bönor, torkade
  • 1 gul lök
  • 4-5 kryddnejlikor
  • Tomatsås
  • 1 dl olivolja
  • 2 gula lökar, hackade
  • 3-4 selleristjälkar
  • 2 morötter, skivade
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 lagerblad i chili, hackad (valfritt)
  • 7 dl tomatjuice
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt
  • Svartpeppar

Gör så här

  • Låt bönorna ligga i blöt över natten i en kastrull med kallt vatten. Nästa dag, slå av vattnet och lägg bönorna i nytt vatten.


    Stick krydd-nejlikor i en skalad lök, lägg den i vattnet och lät allt koka upp.


    Skumma av ytan.


    Låt sjuda i 1 timme.


    Häll av kokvattnet och låt bönorna svalna.


    Sätt ugnen på 18o°.


    Tomatsås:

    Fräs lök och vitlök mjuka.

     

    Tillsätt grönsakerna under omrörning.

     

    Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, lagerblad, salt, peppar (och hackad chili om du så önskar) och låt allt sjuda på svag värme i 15 minuter.

     

    Ta upp de avsvalnade bönorna och lägg dem i en ugns-säker form, tillsätt den färdiga tomatsåsen, sak och peppar och rör om.

     

    Späd med varmt vatten om det behövs för att täcka bönorna.

     

    Ugnsbaka i ca 1 timme tills bönorna är mjuka och det mesta av vätskan har absorberats — om bönorna inte är klara, tillsätt mer vatten.


    Servera tillsammans med till exempel böckling, svarta oliver och smulad feta.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept