Grönsakspaj med feta

  • Tillagningstid: 2 timmar 40 minuter mins

Ingredienser

  • DEG
  • 8 1/3 dl vetemjöl, siktat
  • 2 3⁄4 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • FYLLNING
  • 100 g grönkål
  • 200 g spenat
  • 150 g pumpa, tärnad
  • 350 smulad feta
  • 50 g mannagryn
  • 4 msk olivolja
  • 4 vårlökar, skivade
  • 1 dl dill, hackad
  • 1/2 dl färsk mynta, hackad
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Sesamfrön

Gör så här

  • Deg:


    Lägg alla ingredienser utom vatten i en mixer. Tillsätt vatten i omgångar och kör till en slät deg som inte klibbar. Ta mera vatten eller mjöl om det behövs. Låt degen vila i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 180°.


    Fyllning och montering:


    Lägg den tärnade pumpan i en ugnsform och rosta den i 20–25 minuter tills pumpan mjuknat och all vätska för- svunnit. Tvätta och rensa grönkålen, använd bara de mjuka bladen och lägg dem i en skål. Tillsätt spenat, lite salt och krama ihop allt tills de blir mjuka.


    Tillsätt sedan den rostade pumpan, vårlök, dill, mynta, citronskal och -saft, mannagryn, olivolja och feta. Smaka av med salt och peppar.


    Smörj en pajform, ca 28 cm i diameter. Dela degen i två delar. Kavla ut dem på en tunn plastfolie på en mjölad yta till 3–4 mm tjocka.


    Lägg den ena biten i pajformen och låt den hänga över lite på sidorna. Lägg i grönsaksröran och lägg ut nästa kavlade degbit över. Förslut pajen genom att ta upp sidobitarna och göra en kant runt om.


    Pensla med olivolja och strö över sesamfrö. Grädda i ca 1 timme. Låt svalna innan du serverar pajen.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept