Fyllda auberginer

  • Tillagningstid: 1 timme 30 minuter mins
  • Portioner: 4-6 portioner personer

Ingredienser

  • KÖTTFÄRSSÅS
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 300 g köttfärs
  • 1/2 dl rött vin
  • 6 tomater, fin- hackade, eller 500 g krossade tomater
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk kanel
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 50 g grilloumi, riven
  • BECHAMELSÅS
  • 35 g smör
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • Vitpeppar
  • 1 äggula
  • Salt
  • 50 g graviera eller grilloumi, riven
  • 1 nypa muskotnöt

Gör så här

  • Värm ugnen till 200°. Ta bort stjälkarna på auberginerna, skölj dem och dela dem på längden. Salta och pensla halvorna med lite av olivoljan, lägg dem i en ugnsform med snittytan uppåt och rista dem lätt med en kniv. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ca 30 minuter, de ska bli mjuka rakt igenom. Ta sedan en sked och tryck försiktigt ner det mjuka köttet för att göra plats för köttfärsen. Sänk värmen till 190°.


    Béchamelsås:


    Smält smöret i en kastrull. Till- sätt vetemjöl och rör kraftigt hela tiden med en visp. Tillsätt under omrörning mjölken lite i taget tills såsen tjocknar. Smaka av med salt, vitpeppar och en äggula när såsen är slät och lagom tjock. Rör till sist ner osten i såsen. Smaka av med muskot.


    Köttfärssås och montering:


    Värm olivolja i en stekpanna och bryn lök och vitlök. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Tillsätt vin och låt alkoholen förångas. Lägg sedan i tomater, timjan, kanel, salt och peppar. Låt allt små- koka i ca 10 minuter på svag värme. Tillsätt persilja och låt fyllningen svalna. Tillsätt sedan lite riven grilloumi/graviera och rör om väl. Toppa auberginerhalvorna med köttfärs- såsen. Toppa dem sedan med 1–2 skedar bechamelsås och lite riven ost. Gratinera i ca 20 minuter tills de är gyllenbruna. Servera genast.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept