Filodegsrulle med vaniljkräm

Se mer:  ,
  • Tillagningstid: 2 timmar mins
  • Portioner: 15-20 personer

Ingredienser

  • 500 g filodeg
  • 1 l mjölk
  • 2 dl socker
  • 100 g maizena
  • 1 dl mannagryn
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk rivet citronskal
  • Salt
  • PENSLING
  • 200 g osaltat smör
  • SOCKERLAG
  • 3 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 liten bit kanel
  • 2 hela nejlikor
  • 1 tsk citronsaft
  • Mald kanel

Gör så här

  • Kör socker, ägg, maizena, mannagryn och vaniljsocker i en mixer tills det får en luftig konsistens. Häll mjölken i en kastrull och värm den, men låt den inte koka upp. Vispa ner en tredjedel av smeten i taget i mjölken, och när allt är nervispat och smeten börjar tjockna är den klar. Låt svalna.


    Förbered sockerlag genom att låta alla ingredienserna sjuda på svag värme i 5 minuter. Låt den kallna. Smält smöret. Ta ett halvt ark filodeg och vik ihop det på mitten, pensla med smält smör.


    Lägg en matsked smet i kanten av arket, vik in kortändarna och rulla sedan ihop arket till en rulle. Upprepa. Lägg dem på rad i en smord form, pensla varje rulle med smör. Grädda gyllenbruna i 170° i 30–40 minuter.


    Ta ut dem ur ugnen och häll kall sockerlag över de varma galaktoboureko. Pudra över lite kanel och servera.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept