Hitta Måltid

Hummus

    Visa alla

    Ingredienser

    • Snällost
    • Tzatziki
    • Grilloumi
    • Soltorkade Tomater
    • Grillad Paprika

    Visa alla

    Matsökaren

    • Snällost
    • Dessert
    • Pajer
    • Kötträtter
    • Fiskrätter

    Visa alla

    close

    Select more choices

    Fikon och dadlar – kokta i kryddigt vin och metaxa

    En version av efterrättshöjdaren glöggkokta fikon, som här får puttra sig mjuka i grekiskt sött vin med juliga kryddor och en skvätt eldig Metaxa. Serveras sedan ljummen med krämig svalkande yoghurt.

      Ingredienser

      • ½ kg torkade fikon
      • ½ kilo Fontana färska dadlar
      • ½ dl farinsocker
      • 50 cl Commandaria (sött grekiskt starkvin) alt. portvin
      • 1 dl Metaxa
      • 10 hela kardemummakapslar
      • Färsk ingefära, 2 st halvcentimetertjocka skivor
      • En kanelstång
      • En stjärnanisstjärna
      • 10 hela kryddnejlikor
      • Rivet skal av en citron
      • Yoghurt

      Gör så här

      • Kärna ur dadlarna. Lägg fikonen i en kastrull med kryddor och häll över vin och Metaxa. Koka upp och låt puttra tills fikonen börjar bli mjuka. Lägg i dadlarna mot slutet så att de inte kokar sönder. Späd ev. med lite vatten under koket om vätskan inte täcker frukten. Riv i citronskalet då koket svalnat något.


        Servera fikon och dadlar med sval krämig yoghurt.


      • Dela detta recept

      Recensioner och kommentarer

      Betygsätt detta recept