Hitta Måltid

Hummus

Visa alla

Ingredienser

  • Snällost
  • Tzatziki
  • Grilloumi
  • Soltorkade Tomater
  • Grillad Paprika

Visa alla

Matsökaren

  • Snällost
  • Dessert
  • Pajer
  • Kötträtter
  • Fiskrätter

Visa alla

close

Select more choices

Ingredienser

  • 500 g filodeg
  • 200 g mandel, finhackade
  • 200 g valnötter, finhackade
  • 1 1⁄2 msk mald kanel
  • 1 tsk mald nejlika 1 dl socker
  • 50 g ströbröd
  • Till pensling
  • 300 g smält smör
  • Sockerlag
  • 4 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 1 bit kanel
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 hela nejlikor

Gör så här

  • Tillagningstid:
    ca 2 timmar.
    Portioner:
    15–20


    Blanda ihop alla ingredienser till socker- lag och låt den koka ihop, ta bort från plattan och låt den svalna.


    Smält smöret till pensling.


    Smörj en ugnsform, ca 25×40 cm, och lägg i fyra filodegsark så att kanterna ligger en bit över formens kant.  Pensla varje ark med smör.


    Blanda ihop mandel, valnötter, kanel och socker.  Fördela lite av blandningen över arken. Upprepa proceduren ytterligare två gånger till med tre smorda ark.


    Vik till sist in arken som ligger över formens kant över blandningen och avsluta med fyra smorda ark på toppen. Tryck fast det sista arket bladen runt om och pensla med smält smör.


    Lägg i kylskåp i 15 minuter så att smöret stelnar något, och skär i rutor med en vass kniv, men inte hela vägen ner.


    Pensla resten av smöret samt lite vatten över kakan.


    Grädda gyllenbrun i 180° i 50–60 minuter.


    När kakan börja släppa från formen är baklavan klar.
    Ta ut ur ugnen och häll den kalla sockerlagen över den varma baklavan.


    Låt stå 1–2 timmar innan den serveras tillsammans med vaniljglass.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept