• en
  • sv

QUESTIONS AND ANSWERS

QUESTIONS AND ANSWERS:

Simply type a question into the box provided, and the FAQ system will return a brief answer, or a link to more information.

MOST FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

  • How can you contact us?
    • You can contact Fontana in many different ways. For questions about our products, please contact Customer Service at 08-448 71 00. For other questions, or if you want to get in touch with any of Fontana Foods employees, see contact numbers below.

  • Hur kan du kontakta oss?
    • Om du har frågor gällande produkter eller om det är något annat du funderar på kan du maila in din fråga till info@fontanafood.se eller ringa kundtjänst på telefon 08-448 71 00.

  • What is Meze?
    • Similar to the Spanish tapas and Italian antipasti, Greece is also has an exuberant ‘small dishes’ culture. Meze is delicacies served in small portions, and are very common in Greece. It’s  a great way to be introduced to Greek cuisine.

  • Vad är Meze?
    • Meze är ett småplock av rätter som serveras som förrätt eller blir en hel middagsbuffé. Det är i likhet med Spaniens tapas eller Italiens antipasti. I Grekland kan man sitta från tidig kväll till midnatt och få in rätt efter rätt i små munsbitar. Ett trevligt sätt att umgås på och att lära känna det grekiska köket!

  • How should olive oil be stored?
    • -Keep your olive oil in a dark and cool place, but not in the fridge, as it will then lump together and become cloudy. If it becomes cold and cloudy, let stand for a while at room temperature and it will return to normal.

  • Hur bör olivolja förvaras?
    • Olivolja håller längre om den förvaras mörkt och svalt. I kyskåp kan olivoljan stelna och bli grumlig, detta försvinner då den ställs i rumstemperatur.

  • Is Fontanas cheeses laktos free?
    • -No. But Fontanas Feta, Goat and Buffalo cheese is stored in three or more months and therefore contain minimal lactose. Halloumi and Grilloumi-cheeses are however not stored, and therefore contain lactose.

  • Är Fontanas Feta laktosfri?
    • Fontana har en laktosfri Feta som kallas laktosfri. Fetaostar innehåller generellt en väldigt liten mängd laktos som de flesta laktosintoleranta klarar att äta. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk.

  • What is the difference between Halloumi and Grilloumi?
    • -Halloumi is a patented cheese from Cyprus. Grilloumi is Fontanas own cheese produced in Greece. You can both fry and grill it without it melting. The difference is in the taste. The Grilloumi cheese has a different milk composition, which gives it a much richer taste experience.

  • Vad är det för skillnad mellan Halloumi och Grilloumi?
    • Halloumi är en namnskyddad ost som endast får tillverkas av mjölk från Cypern. Osten har en lite gnisslig karaktär. Grilloumi är Fontanas egen ost som också produceras och tillverkas på Cypern. Båda går att steka och grilla utan att de smälter men är också goda att äta som de är.

  • What is Halloumi?
    • -Halloumi is a typical cheese from Cyprus which can be fried and grilled without melting. When fried the surface becomes golden brown and crispy. The flavour is salty and the consistency is somewhat squeaky. Delicious addition to salads, chicken and grilled meat, but also a great vegetarian option.

  • Vad är Halloumi?
    • Halloumi är en traditionell ost från Cypern som går att steka och grilla utan att den smälter. Ytan blir härligt gyllenbrun och krispig. Smaken är salt och konsistensen något gnisslig. Jättegott tillbehör till sallader, kyckling och grillat kött, och även som ett vegetariskt alternativ. Fontana var först med att importera halloumi till Sverige i början av 1980-talet, då importerades 10kg som tog ett helt år att sälja.

  • What is Feta Cheese?
    • -Fetacheese is a salty cheese from the north of Greece.  It is only allowed to contain a minimum of 70% sheeps milk and maximum 30% goats milk. The name is patented according to regulations by the European Union.

  • Vad är Fetaost?
    • Fetaost är den absolut populäraste osten i Grekland. Smaken är lätt syrlig med en viss sälta och konsistensen varierar från fast till lätt krämig beroende på vilken fetaost du väljer. Användningsområdena är stora när det gäller fetaost. Den passar i sallader, pajer och såser; till kött, kyckling och stekta grönsaker; eller som en egen rätt - tillagad i ugn eller marinerad i olja och örter.Fetaosten är ursprungsskyddad sedan oktober 2007. Det innebär att osten måste vara producerad och packad i Grekland och tillverkad enligt en speciell grekisk metod för att få bära namnet Feta. Fetaost måste innehålla minst 70 % fårmjölk.  

  • What is the ’The Feta cheese Day ’?
    • -The 15th of October 2007 Greece became the sole users of the product name Feta. We celebrated this occasion by announcing the 15th of October the Feta cheese Day. Fontana celebrates this every year with competitions and special offers in stores.

  • Vad är Fetaostens dag?
    • Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, detta säkerställer att all ost som numera heter Feta är från Grekland. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år. Fetaostens dag infaller den 15 oktober varje år och är instiftad av Fontana.

  • What is the difference between Kalamon olives and Kalamata olives?
    • -Kalamon is an olive sort which grows all over Greece. The olives can only be called Kalamata olives if they have grown in the region of Kalamata, otherwise they need to be called Kalamon. But the taste is exactly the same.

  • Vad är skillnaden mellan Kalamonoliver och Kalamataoliver?
    • Kalamonoliver växer över hela Grekland och skördas från november till januari beroende på i vilket område de växer. Kalamonoliverna är den mest kända olivsorten i Grekland och är berömda över hela världen. Konsistensen är fast, smaken är salt och fruktig på samma gång. Färgen är mörkt lila eller mörkt brun till svart. Många känner till Kalamonoliver som Kalamataoliver, men för att få heta just Kalamataoliver måste de ha sitt ursprung från distriktet Kalamata på det grekiska fastlandet. Kalamataoliver innhåller alltid kärna och ska vara P.D.O. märkta med texten ELIA KALAMATAS. Det garanterar att oliven är odlad, skördad och förpackad i Kalamatadistriktet.

  • What is Kalamon-oliver?
    • -Kalamon-oliver is Grecce’s most famous olive sort. They have a dark black purple to dark brown colour, with a fruity flavour and juicy consistency. In the past they were known as Kalamata olives, but after a European Union ruling, only olives picked from this small region are allowed to be called Kalamata.

  • Swedens first halloumi?
    • -Fontana was the first importer of this increasingly popular cheese to Sweden in the beginning of the 1980s, when Frixos imported 10kg, which took a whole year to sell. Today Fontana sells over 400.000kg of halloumi in Sweden.

  • When was Fontana founded?
    • Fontana was founded in 1978 by Frixos Papadopoulos, and our first products were 25ml juices in tins from Cyprus, which Frixos sold to stores from his Wolksvagen van.

  • När grundades Fontana?
    • Fontana grundades år 1978 av Frixos Papadopoulos. Första produkten var en 25ml juice i plåtburk från Cypern, som Frixos sålde från sin folkabuss.