Historia

Fontanas historia

–1974, när jag och min familj kom hit från Cypern, var variationen på butikshyllorna inte lika stor som den är idag. Mycket av det vi var vana vid från vårt hemland gick inte att få tag på här i Sverige. Oljan, kalamataoliverna och fetaosten – basvarorna i vår matlagning – gick bara att köpa i delikatessbutiker och specialaffärer. Det ville jag ändra på.

Frixos Papadopoulos grundade Fontana Food 1978. Hans kärlek till Grekland och den hälsosamma matkulturen är än idag grundstenen i företaget. Det började i liten skala med juicer och fruktdrycker från Cypern, men snart introducerades fler produkter för svenskarna. Fetaost, oliver och olivolja till exempel.

1984 köpte Frixos en låda Halloumi från Cypern. Det tog ett år att sälja de 10 kilona på delikatessbutiker och saluhallar. Men när folk väl fått upp ögonen för den cypriotiska grillosten kunde de inte få nog.

Nyfikenheten och upptäckarglädjen hos de svenska konsumenterna har inspirerat Frixos att bredda sin ostfamilj. En livstids erfarenhet av grekisk matkultur, och flera år av provsmakningar och finjusteringar, har resulterat i en ny kategori grillostar – grekisk Grilloumi. Original, Premium och Ekologisk är först ut i vad som väntas bli en växande produktserie.

Sortimentet har genom åren utvecklats och förfinats. Fontana satsar mycket på ekologiska produkter. I naturreservatet Grevena till exempel – området där företagets grekiska ostar kommer ifrån – får djuren ströva fritt och naturligt. Mjölken får smak av årstidernas växtlighet. Här är ekologi ingen kliché. Det är en livsstil.

Den 16:e april 2007 tilldelades Frixos den Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv. Hans Majestät Konungen närvarade vid utdelningen i Riddarhuset i Stockholm.

På den här hemsidan har Frixos och hans fru Maro samlat resultatet av två matkulturer, den svenska och den grekiska. En spännande kombination som får smaklökarna att vattnas!

– Kali orexi. Smaklig måltid.