Olivolja

Det är lätt att gilla olivolja

Det sägs att olivolja är som vin. Att du behöver flera års träning för att veta vad som kännetecknar en bra olja. Det är såklart inte sant. Det lättaste sättet att avgöra om en olivolja är bra eller inte är att smaka på den. Doppa bitar av färskt bröd i oljan och ät direkt. Smakar det gott så är oljan bra. Svårare än så är det inte. Vi kan hjälpa dig att bli din egen expert på olivolja.

Så pressas olivoljan

Efter skörden blir det bråttom

Efter att de oliverna har plockats är det bråttom. Oliverna måste pressas inom 24 timmar för att inte börja ruttna och jäsa. Pressas oliverna senare än så har de skadliga processerna utvecklats så långt att oljan blir av dålig kvalitet.

Ju tidigare oliverna pressas desto lägre syrahalt får oljan. Extra virgin, som är den finaste kategoriseringen av olivolja, måste ha en syrahalt som är lägre än 0,8%. Extra virgin innebär också att oljan pressas försiktigt och enbart med mekaniska metoder, utan att tillsätta ämnen som får fetterna att lösa sig.

Fontanas grekiska olivoljor har en syrahalt under 0,5%. Detta tack vare att oliverna pressas inom 12 timmar från skördetillfället.

Oliver som pressas när de är små och omogna gör att oljan uppfattas som pepprig. Det är så grekerna föredrar sin olja. Fontanas Kalamata-olja är pepprig.

Ursprungsskyddad kvalitet

På etiketter med olivoljor av lite högre kvalitet kan man ibland finna symbolen för Skyddad Ursprungsbeteckning (SUB). Den betyder att all produktion skett inom ett begränsat geografiskt område.

Skyddad ursprungsbeteckning och Skyddad geografisk beteckning är en märkningar som utfärdas av EU för livsmedel som är starkt förknippade med orterna där de produceras. Fontana har tre oljor med sådana märkningar: Kalamata (pepprig & intensiv), Kreta Kolymvari (fruktig & fyllig) samt Lesvos (söt & mild).

Extra jungfruolja som bär någon av dessa symboler är dessutom manuellt kontrollerade och numrerade för att säkerställa hög kvalitet.

Den grekiska landsbygden lever upp när oliverna skördas och pressas

Att tillverka ren jungfruolivolja är ett kärleksfullt hantverk. Oliver plockas för att direkt pressas till det flytande guld som många förknippar med hälsa och god smak.

Många människor i Grekland ser olivoljeproduktionen som sina livsverk. Hela familjer deltar när skördetiden närmar sig och oliverna varsamt ska plockas och pressas. Byar på landsbygden lever upp och festligheterna avlöser varandra. Man känner stolthet till de traditioner som gått i arv sedan urminnes tider.

Olivolja är en färskvara med begränsad hållbarhet. För att din olja ska smaka bra bör den konsumeras inom femton månader från förpackningsdatum. Förvara olivolja mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Förvarar du den i kylskåp stelnar oljan och blir grumlig. Ställ den då i rumstemperatur så klarnar den.

Fontana grekisk olivolja

Fontana Extra Virgin Olivolja Original. Sedan de första dropparna framställdes har tillverkningen utvecklats och förfinats genom årtusenden till att bli den här olivoljan. Oliverna kommer från noga utvalda olivlundar. Olivsorten heter Koroneiki och oljan kallpressas i Lokrida. Det är en mild och balanserad olivolja. Den har en lätt fruktig citrussmak.


Fontana Extra Virgin Olivolja Kalamata. På de soldränkta sydsluttningarna av Peloponnesos-halvön i Grekland, odlas och skördas oliverna till den här Kalamata oljan. Klimatet och jorden här ger olivoljan en intensiv karaktär. Den klara gröna olivoljan har en tydlig arom av hasselnötter och mandel. Smaken har inslag av peppar.


Fontana Extra Virgin Olivolja Kreta Kolymvari. På Kreta odlas och skördas oliverna till den här Kolymvari oljan. Oliverna heter Tsounati och Koroneiki, samma sorter som odlats på ön sedan 1500-talet före Kristus. Kretas milda klimat, bördiga och mineralrika jord ger oljan en fruktig och söt karaktär. Den klara guldgröna olivoljan har en svag arom av nötter och doften är lite pepprig. Smaken har ett tydligt inslag av vitpeppar.


Fontanas leverantör av olivolja

Det grekiska företaget Nutria grundades 1994, och säljer enbart 100% grekisk olivolja. Filosofin är att kunna erbjuda sina kunder ett stort utbud av högkvalitativa olivoljor från hela Grekland, med ursprungsmärkning och manuellt kontrollerade flaskor.

Mer information

Olivolja är en färskvara med begränsad hållbarhet. För att din olja ska smaka bra bör den konsumeras inom femton månader från förpackningsdatum. Förvara olivolja mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Förvarar du den i kylskåp stelnar oljan och blir grumlig. Ställ den då i rumstemperatur så klarnar den.

Vad är extra virgin?

Extra jungfru olivolja är de första dropparna olja som framställts genom kallpressning. Senast 24 timmar från skördetillfället pressas oliverna mycket försiktigt i skruvpressar i maximalt 28º C.

Behöver du mer information om olivolja och våra olivoljor finns det en hel del att läsa här på hemsidan. Låt dig inspireras av våra grekiska recept och artiklar om grekisk mat. Extra-Virgin-Olivolja.se kommer att användas för recept och specialtips.