Oliver och olivolja

Framförallt präglas den grekiska matlagningen av olivolja. Den används som basvara i alla rätter och står alltid framme på matbordet. En skål med olivolja, lite salt och osältat bondbröd blir enkelt en delikatess både före och under middagen.

Grekland är världens största producent av Extra Virgin (kallpressad) olivolja och många experter håller den grekiska olivoljan som den främsta både till smak och för sina hälsogivande egenskaper.


Tillsammans med olivolja är oliverna Greklands främsta exportvara. Det som skiljer de gröna från de svarta oliverna är endast skördetiden. En omogen oliv är grön och dess smak syrlig och lätt salt. En svart oliv har mognat längre och smaken blir kraftigare med mer fyllighet och mer sälta.

Greklands specialité är den sk Kalamataoliven - en oliv unik för Grekland och dess traditioner. Miljontals människor över hela världen älskar den för dess smak och form och en grekisk sallad blir inte perfekt utan dem. Den är lite ovalare till formen än en vanlig oliv, och dess färg är lätt lila/svart. Smaken är fylligare och mustigare och den passar perfekt till alla sorters matlagning.