Lesvos

Nya produkter från grekiska Lesvos

Greklands tredje största ö heter Lesvos. Det är en blomstrande vacker ö med rikt djurliv. Matlagningskonsten har frodats i den kulturella smältdegeln mellan öst och väst under årtusenden och skapat smaker som inte går att finna någon annanstans i världen. Det är småskaligt och genuint. Som turist behöver man inte leta sig in på bakgatorna för att hitta mysiga tavernor. De finns överallt.

Fontanas grundare Frixos Papadopoulos och hans son Loizos hamnade på Lesvos av en slump, ditlockad av rykten om fantastiska ostar och matlagning i världsklass. Guidad av magkänsla och sin nyfunne vän Grigoris Rodos – ostmästare i andra generationen – fick de uppleva öns specialitéer.

–Lesvos har en fantastisk natur. Djuren betar fritt i bergen året om från växter som inte växer någon annanstans. Det gör mjölken extra frisk och god. Vi har valt ut fyra stycken. En smakrik feta i två varianter samt två saganaki-ostar.

–Fyra matbloggare följde med oss till Lesvos för att laga god mat. Resultatet blev en inspirerande receptbroschyr. Den hittar du i en livsmedelsbutik nära dig och på vår Facebook-sida. Kali orexi, smaklig måltid.

Loizos Papadopoulos

VD Fontana Food

Mer om ostarna från Lesvos: