Halloumi

Den cypriotiska Halloumin har påbörjat sitt erövringståg. Osten - Cyperns nationalrätt - är en stark växande aktör på marknaden tack vare sina unika egenskaper: Den går att grilla utan att den smälter.

I det grilltokiga Sverige har den rönt stora framgångar. Faktum är att ingen annat land i världen äter lika mycket Halloumi som Sverige - bortsett Cypern och Grekland.


Fontanas Halloumi


Fontanas Halloumi kommer från det familjeägda företaget Pittas på Cypern som vunnit mängder med utmärkelser för sina ostar under årens lopp. 2000, 2002 och 2003 erhöll deras Halloumi fina priser i den ansedda osttävlingen World Cheese Awards, och 2008 tilldelades Fontanas Halloumi Original den åtråvärda utmärkelsen Superior Taste Award with One Star av International Taste & Quality Institute i Bryssel..

Tillsammans står Pittas’ produkter för över 50% av Cyperns totala mejeriexport, mycket tack vare sin höga kvalitet och sin goda relation till bönder och underleverantörer. Osten produceras med mjölk från lokalt uppfödda får, getter och kor.

Fontana introducerade Halloumi i Sverige 1982. Första året såldes totalt 20 kg. Idag säljs över 300.000 kg per år.

Produktion


Ostens unika egenskaper beror på att ostmassan upphettas innan den formas och läggs i saltlaken, vilket medför att den går att grilla utan att den smälter.

Historia


Namnet Halloumi härstammar från det gamla egyptiska ordet ialom (numera hâlûm) och har ätits på Cypern och i arabländerna under tusentals år.

Halloumi är idag ett skyddat varumärke i de flesta av världens länder. I Europa har man dessutom ansökt om att få P.D.O-märkning, vilket ytterligare skulle stärka Cypern som Halloumins hemland.

Användning


Halloumins något spänstiga konsistens gör den till en perfekt grillost. Att skiva osten, pensla med olivolja och grilla några minuter på varje sida ger en unik förrätt som är känd över hela världen. Den kan även ätas rå tillsammans med melon; riven över pasta; eller skuren i kuber till sallader.

Innehåll


• Ko-, får- och getmjölk, salt, vegetabiliskt ystenzym och mynta.

Näringsvärden för Halloumi

  • Fett 24g

  • Proteiner 22,5g

  • Kolhydrater 2,5g

  • Energi 316 Kcal


Mjölksocker - Laktos


Då Halloumi innehåller både ko- och getmjölk rekommenderas Halloumi inte till personer med låg laktostolerans.