Halloumi – Cyperns nationalost

Halloumi är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av en blandning av ko-, får- och getmjölk. Den har en speciell, lite gummiaktig karaktär och varje ost viks för hand på mitten. Halloumi kan ätas naturell eller stekas och grillas. Fontanas grundare Frixos Papadopoulos var först ut på den svenska marknaden med den cypriotiska osten i början av 1980-talet. Sedan dess har det vuxit till att bli en enorm succé. Faktum är att inget annat land i världen - förutom Cypern och Grekland - äter så mycket Halloumi som vi i Sverige.

fontana -5388

 

-Det har tagit mig många år att få svenskarna att upptäcka och älska halloumi, men nu har det tagit fart ordentligt. Jag blir så glad, för det är min favoritost som jag växte upp med på Cypern. Själv äter jag helst halloumi som den är tillsammans med vattenmelon och en bit bröd, säger Frixos Papadopoulos, grundare av Fontana Food AB.

Grillad halloumi med vattenmelon

halloumi-vattenmelon

Halloumi med grönsaker

halloumi-med-grillade-gronsaker

Halloumi med hallon och melon

halloumi-med-hallon-och-vattenmelon

Tillverkning

Mjölken upphettas (pastöriseras) och ystenzym tillsätts vilket gör att massan koagulerar så att ostmassa bildas. Ystenzymet är ett vegetabiliskt löpe som utvinns ur en svamp ( Rhizomucor miehei). Ostmassan upphettas och vassleprotein urskiljs från osten. Osten viks sen för hand och lite havssalt och mynta tillsätts. Den vikta osten läggs sedan i en saltlag. Halloumiosten har alltid en liten skåra där den har vikts. Halloumi är unik i att den har en hög smältpunkt vilket gör att den lätt kan stekas eller grillas och får då en gyllenbrun krispig yta. Osten blir något mjukare inuti när den steks eller grillas men behåller formen och får en krispig yta.

Så här tillagar du osten

 

Grilla Halloumi

Skiva osten i ca 1 cm tjocka skivor eller grilla osten hel . Pensla eller smörj både gallret och osten med olivolja precis innan du lägger på osten. Oljan hjälper till att få ytan krispig och gör att  osten inte fastnar på gallret. Vänd efter ca 1/2 - 1 minut.

 

grilla-1

Steka Halloumi

Skiva osten i ca 1 cm tjocka skivor, eller något tunnare. Torka gärna av osten med hushållspapper för att undvika vätska i pannan. Hetta upp en stekpanna och häll i lite olivolja. Lägg i skivorna och låt de få färg på båda sidorna. Skruva ned värmen så att inte osten blir bränd.Tillagningstid ca.1/2 -1 minut på varje sida.

bruncha

Fontanas urval av Halloumi och Grilloumi

Fontanas Halloumi och Grilloumi produceras båda på Cypern. Halloumiost får innehålla högst 80 % komjölk och resten get & fårmjölk. Fontanas Halloumi innehåller ca: 80 % Komjölk, 10% Getmjölk & 10% Fårmjölk. Ekologisk Halloumi innehåller ca: 75 % Ekologisk Komjölk & 25% Ekologisk get/fårmjölk. Detta är medelvärden och de kan påverkas av säsongsvariationer av mjölk. Båda ostarna passar att steka, grilla eller att ätas naturella. Halloumiosten är en vikt ost med en gnisslig karaktär. Grilloumi är Fontanas egenproducerade grillost.

 

Halloumi Original

97439

 

 

 

Halloumi Skivad

97437

 

 

 

Halloumi Peppar

97143

 

Halloumi Chili

97150

 

 

 

Halloumiburgare

97565

Grilloumi Original

97038

 

 

 

Frixos Finest Halloumi

 

  51010

Ekologiskt

Fontanas ekologiska Halloumi och Grilloumi produceras båda på Cypern. Ostarna är tillverkade på ekologisk mjölk från får, getter och kor som äter foder odlat utan kemiska bekämpningsmedel och som får vara ute på bete.

 

Halloumi Ekologisk

97483

 

 

Grilloumi Ekologisk

97154