Grilla ost

Vi älskar ost i Sverige, och vi är både nyfikna och intresserade av trender och nya produkter. Det är därför den cypriotiska Halloumin fått ett sådant varmt välkomnande. Första året som Frixos Papadopoulos tog in Halloumin i Sverige, i början av 80-talet, såldes totalt 10 kilo. Då såldes de flesta förpackningarna till små delikatessbutiker i Stockholm. Osten som gick att steka och grilla spred sig snabbt och idag är det en jättesuccé. Sverige är, förutom Cypern och Grekland, det land som konsumerar mest Halloumi i världen, per person och år. Av de totalt 12 miljoner kilo ost per år som Cypern producerar säljs nästan 6 miljoner i Cypern och Grekland. 6,3 miljoner kilo säljs utomlands, varav 2 miljoner kilo i Storbritannien; 800.000 kilo i Tyskland och 800.000 kilo i Sverige*. Grilla Halloumi *) Av de 800.000 kilo Halloumi som säljs i Sverige står Fontana för 60% av importen.

Hur du grillar Halloumi (eller Grilloumi)

Det är inte svårt att grilla Halloumi. Se till att grillen är riktigt varm och att gallret är rengjort ordentligt. Smuts på gallret kan göra att osten bränner fast.
  • Skiva osten i ca 1 cm tjocka skivor, eller något tunnare. Torka av på hushållspapper. Vätskan från osten kan annars orsaka att ytan "sprängs", vilket gör det svårare att få loss den från grillen.
  • Pensla eller smörj både gallret och osten med olivolja precis innan du lägger på skivorna. Oljan hjälper till att få ytan krispig och osten lätt att få loss från gallret.
  • Vänd osten när den börjar få färg, efter ca 1/2-1 minut. Använd gärna tång eller gaffel och en stekspade när halloumin ska vändas.
Servera direkt från grillen. Lättlagat och jättegott.  För mer information och grilltips; läs vidare nedan. Halloumi är en ost med blandning av get- och fårmjölk men även ibland komjölk som ursprungligen kommer från Cypern. Det är en populär stapelvara runt om i östra Medelhavet och hela Mellanöstern. På senare tid har det även blivit ett populärt val på menyerna av konsumenter runt om i världen och på Fontana är vi stolta över att vara en av de största importörerna av Halloumi till Sverige. Halloumiosten är vit till färgen, liknande Mozzarella, och på samma sätt har en skiktad struktur. Halloumi fungerar bra för matlagning då den kan stekas eller grillas utan att smälta på grund av att smältpunkten är högre än den normala. Med dessa egenskaper har grillad halloumi blivit mycket populär i västvärlden under de senaste åren och du hittar många kända kockar som använder det i sina recept, inklusive Jamie Oliver och Gordon Ramsey. Grilla ost Här är några av våra favoritrecept med grillad Halloumi! * Grillad Halloumi i pitabrödHalloumiburgare med TzatzikiHalloumi med grillade grönsakerGrillad paprika och Halloumisallad