Grilla grekiskt

Vi svenskar är ett grilltokigt folk. Vi älskar både doften och smaken av grillad mat, men också av att vara i sällskap av familj och goda vänner. Att grilla är ofta en anledning till att träffas och umgås med nära och kära.

[caption id="attachment_3654" align="alignright" width="195" caption="Om du använder tändvätska för att få fyr på grillen, se till att den får suga åt sig ordentligt. Och börja inte grilla för tidigt."][/caption]

Röken från kolgrillarna är ett tidigt vårtecken i villa- och radhusområdena. Snön har knappt försvunnit innan de första tappra matälskarna dragit fram de redskap som krävs för att avnjuta årets första grillmiddag. Kött och grönsaker marineras. Sallader och dressingar tillagas. En perfekt grillfest består av ett stort antal rätter, såser, sallader och tillbehör.

I Grekland äter man, precis som i Sverige, mycket grillad mat. Främst grönsaker - i synnerhet aubergine och rotfrukter - men också mycket kött och fisk. Medelhavet gör sig ständigt påmind och har gjort grekerna till mästare att tillreda fisk och skaldjur.

Att grilla ost


I Grekland och på Cypern har man en lång tradition av att grilla ost. Den mest kända, i alla fall här i Sverige, är Halloumi-osten. En cypriotisk delikatess som vunnit stor uppskattning de senaste åren.

Dess grekiska kusin - Grilloumi-osten - har precis lanserats i Sverige. Precis som sin cypriotiska kollega är den som godast att äta efter att den grillats och fått en gyllenbrun skorpa.

Tips: Torka Halloumi- eller Grilloumi-skivorna med hushållspapper innan du grillar dem. Då blir grillytan som finast.