Grekisk ost

Fetaost framställs av får- och getmjölk och är ett stående inslag i den grekiska matlagningen. På senare år har äkta fetaost gått från att vara ett exotiskt inslag i sallader till att bli en basvara som används i allt större utsträckning även i "vanlig" mat.


För den som föredrar milda fetaostar är Lefkotiri/Salladsost ett ypperligt alternativ. Smaken är nästan identisk med fetaosten men utan dess styrka vilket gör den perfekt till sallader eller som pålägg till smörgåsen.

En annan favorit på senare år är Halloumin. Den mjuka, elastiska osten från Cypern är kanske en av världens mest användbara då den kan grillas, stekas, friteras, gratineras, rivas, blandas i maten eller ätas rå. Några skivor grillad halloumi med olivolja och kalamataoliver är en underbar rätt under sommarhalvåret.

Likt den cypriotiska Halloumin kan Grilloumin grillas och stekas utan att den smälter. Även om namnet kan förknippas med Halloumin skiljer sig Grilloumin till både smak och konsistens. Den högre andelen får- och getmjölk ger osten en helt annan karaktär. ”Gummignisslet” som präglar halloumin är inte lika framträdande, och konsistensen är något hårdare. Smak och doft berikas ytterligare genom att vika in färska myntablad i de handgjorda ostarna.

Orsaken till Greklands ostkultur beror mycket på dess historia. Då Grekland var fattigt och kött en dyrbar lyxvara fick människor främst sitt dagliga proteinintag genom ost- och mjölkprodukter och det har resulterat i en mängd variationer, smaker och recept där osten står i centrum. Getostar och hårdostar är även de mycket vanligt förekommande.