Frixos Finest™ - vår finaste produktserie någonsin

Ett olivträd kan bli 2 000 år gammalt, kanske mer. Det växer långsamt, har en unik förmåga att stå emot angrepp från insekter och dess frukter och oljan som utvinns ur dem hör till grundstenarna i den grekiska matlagningen sedan tusentals år tillbaka. De grekiska olivlundarna vårdas ömt och går ofta i arv från generation till generation.

 

För oss på Fontana är ursprung och kvalitet hela grunden för vår verksamhet. Vi älskar vår grekiska mat, våra goda oliver och vår fantastiska olivolja. Vi älskar landet som våra produkter kommer ifrån och smaken de har för att råvarorna har odlats, vuxit, mognat, plockats och förädlats just där.

 

frixos-olivlund-fontanaDet är precis detta vi vill förmedla till dig via våra produkter. Smaken av Grekland när den är som bäst. Därför lägger vi ner stort arbeta på att resa runt i Grekland för att hitta de mest passionerade familjerna och deras gårdar, de finaste oliverna, den mest varsamt pressade olivoljan och den godaste osten.

 

Med vår produktserie Frixos Finest™ har vi satsat allt. Frixos Papadopoulos, Fontanas grundare, har själv med sin stora passion och kompromisslöshet sökt, funnit, smakat, utvärderat och valt ut produkterna utifrån sina viktigaste kriterier; smak, kvalitet, äkthet och garanti.

 

Den fylliga smaken av fruktiga, solvarma oliver och len, gyllene olivolja. En kvalitet som uppnås endast när råvaran odlats med kärlek i generationer. En äkthet man bara finner i ursprungslandet. Och en garanti man bara får genom personlig kontakt och ett genuint intresse för hantverket.

 

Var och en av de tre olivoljorna och de olika oliverna i produktserien Frixos Finest™ kommer från speciellt utvalda, familjeägda gårdar och distrikt i Grekland, och har alla sin unika karaktär. Oliverna är handplockade och samtliga produkter är ursprungsmärkta.

Frixos-Finest-gruppbild-vit

Frixos Finest™ är vår finaste produktserie någonsin. Nu lanserar vi tre olika olivoljor, var och en med sin speciella karaktär, samt fyra olika sorters oliver. Men vi har bara börjat. Håll utkik efter fler produkter inom Frixos Finest™!

Kalamataoliven - originalet

Oliver som oliver, tänker kanske du? Men inget kan vara mer fel! Det är stor skillnad på olika sorters oliver, och kungen av dem alla är Kalamataoliven. Den är Greklands stolthet, en riktig världskändis och god som få. Kalamataoliven skiftar från vackert svartskimrande till djupt mörklila, avlång och kommer från distriktet Kalamata på den grekiska Peloponnesoshalvön. Den är ursprungsskyddad enligt EU, vilket innebär att om en oliv inte är odlad och plockad i Kalamata och tillredd enligt ett skyddat ursprungsrecept, så är det helt enkelt ingen Kalamataoliv.

 

fontana-kalamata-olivodlingarFör oss på Fontana gör detta egentligen ingen skillnad. Vi har ända sedan 1978 valt ut Kalamataoliverna till våra produkter, just för att de är de godaste. Våra Kalamataoliver plockas för hand, eller slås varsamt ner med stavas för att inte skada träden. Vi lägger dem sedan i vatten med havssalt, inget annat. De är rika på kött som lätt lossnar från kärnan när du äter dem och de smakar salta vindar och soldränkta sluttningar. Fruktigt, fylligt och ljuvligt.

 

Kalamataoliverna i Frixos Finest är märkta med symbolen P.D.O, vilket garanterar att oliven är odlad, skördad och förpackad i Kalamatadistriktet.

 

Kungen av oliver

P.D.O.

Beteckningen PDO står för Protected Designation of Origin. Det är en skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att produkten är producerad, bearbetad och beredd inom ett visst avgränsat geografiskt område med en för området karaktäristisk metod. Avsikten med märkningen är att skydda vissa regionala eller lokala jordbruksprodukter av specifik karaktär och med dem förknippade produktnamn, så som Fetaost, Parmaskinka, Parmigiano-Reggiano (parmesanost) och Kalix löjrom. Systemet är också tänkt att hjälpa konsumenter förstå de skyddade produkternas särart.

Frixos Finest™ sortiment

Agoureleo - första skördens olivolja

frisxos-finest-agoureleo-smallI slutet av oktober mognar oliverna på familjen Mantzavinos gård i Agios Konstantinos, där man odlat, skördat och pressat oliver till olivolja i generationer. Då är det dags för årets första skörd. De omogna, fasta oliverna handplockas och inom två timmar pressas de varsamt. Snart har man årets första, krispiga, klart gröna och intensivt smakrika olivolja. Den kallas Agoureleo, den första skörden. Med doft av nyslagen äng och med ett tydligt pepparsting i eftersmaken fyller den dig med längtan till de grekiska olivlundarna som odlats med kärlek i över tusen år.

Njut Agoureleo som den är, doppa en bit bröd i den eller ringla den över salladen.

Sitia - en fyllig och elegant olivolja

Frixos-finest-Sitia-smallI olivlundarna i Sitia, längs den nordöstra sluttningen av Kreta, är klimatet milt, jorden bördig och mineralrik, och vindarna från havet är salta. I generationer har de små familjegårdarna odlat oliver just här, för att varje år kunna plocka, skörda, pressa och njuta av den klara, guldgröna olivoljan. Den har en fin, fruktig smak av äpplen och päron, och en rund och mjuk karaktär med en gyllene elegans.

Sitia är ett fint komplement till fisk och sallader, men passar lika bra att bara doppa en bit bröd i och njuta.

Halkidikioliver - Extra stora med kärnor

Frixos-finest-halkidikioliverDessa stora, vackert gröna, nogsamt utvalda oliver av sorten Halkikidi är de finaste i sitt slag. Oliverna odlas i området de är döpta efter, i olivlundarna i Halkidiki på grekiska fastlandet. De plockas för hand i september och oktober och läggs sedan att mogna naturligt i vatten och havssalt. Med sitt fasta och krispiga fruktkött och sin väl avvägda sälta är Halkidiki-oliven en grekisk delikatess att servera som snacks, i sallad, till maten eller precis när som helst. Serveras med fördel kylda.

Olivmix - Kalamon & Halkidikioliver urkärnade

Frixos-finest-olivmixStora gröna Halkidikioliver och lika stora svarta Kalamonoliver – en kombination som ger dig allt i en och samma burk. Halkidikioliverna, som handplockas tidigare från träden, är fastare och krispigare än Kalamonoliverna. Dessa i sin tur har fått mogna längre på träden, och har därför ett halvfast fruktkött och fylligare smak. Båda är de delikatesser, och tillsammans passar de utmärkt i såväl mat och sallad som till snacks.

Lakonia – en robust och smakrik olivolja

Frixos-finest-Lakonia-smallDet har odlats oliver på de små gårdarna i Lakonia så länge någon kan minnas. Här, på den grekiska Peloponnesoshalvöns soldränkta sluttningar, trivs de tusenåriga träden och varje år handplockas, skördas och pressas oliverna till denna intensivt smakrika och peppriga olivolja. Havets vindar och närheten till bergen gör smaken rik och blomstrande, aningen sträv och intensivt kryddig.

Lakonias mogna karaktär och stora smakrikedom gör den perfekt till pasta, grillade rätter och sallad, men den passar lika bra att bara doppa en bit bröd i och njuta.

Äkta Kalamataoliver - extra stora med kärnor

Frixos-finest-kalamataoliverDe oliver du nu håller i din hand är originalet, kungen av oliver. De växer och handplockas i regionen Kalamata på den grekiska Peloponnesoshalvöns soldränkta sluttningar, och är därmed de enda oliverna som får kallas Kalamata. Dessa stora, vackra oliver odlas exklusivt för Fontana på de båda familjegårdarna Psaroulis och Konstantopoulos. De plockas för hand när de är djupt mörklila, sorteras och väljs med omsorg och läggs sedan att mogna naturligt i vatten med havssalt innan de är redo att njutas. De smakar salta vindar och soldränkta sluttningar. Fruktigt, fylligt och ljuvligt. De är vår stolthet.

Kalamataoliverna i Frixos Finest är märka med symbolen P.D.O, vilket är en garanti på att oliven är odlad, skördad och förpackad i Kalamatadistriktet.

Kalamonoliver - Extra stora med kärnor

Frixos-finest-kalamonoliverKalamonoliverna är högt älskade i Grekland och över hela världen. De har en fyllig, fruktig och rik smak med lagom sälta, ett halvfast fruktkött och en vacker, mörklila färg. Våra Kalamonoliver handplockas med kärlek när de växt färdigt på trädet. De sorteras med omsorg och de utvalda oliverna läggs sedan att mogna naturligt i vatten och havssalt innan de är redo att njutas. Blanda våra goda Kalamonoliver i salladen, i maten, i grytan eller ät dem direkt ur burken.