Fontanas lunch med presidenten

Herr Fontana - Frixos Papadopoulos - blev inbjuden till en lunch med den grek-cypriotiske presidenten Tassos Papadopoulos (nej, de är inte släkt) och sin Halloumi-leverantör Pittas Dairys.

Pittas har varit verksamma på Cypern i över 65 år och presidenten gav dem en utmärkelse för sitt otroliga jobb med att föra landets mejeritradition ut över hela världen. Eftersom Fontana är Pittas största kund blev även Frixos medbjuden som representant för den svenska marknaden. Fontanas present till president Tassos blev en typisk svensk symbol som är känd över nästan hela världen - en handsnidad dalahäst.

Halloumins populäritet bara växer och växer. Cyperns exporterar idag Halloumin till över 40 länder, och för att den inte ska kopieras har den namnskyddats och registrerats i både USA och Europa. Står det Halloumi på förpackningen kan man vara säker på att den kommer från Cypern.

Frixos introducerade Halloumin i Sverige 1982 - fyra år efter att han grundade Fontana - och gjorde Sverige till ett av de första länderna utanför Cypern där den fick fotfäste. Då uppgick årsförsäljningen till 80 förpackningar, eller 20 kg. Idag säljer Fontana nästan en miljon paket Halloumi per år, 220.000 kg, vilket gör Sverige till det land i Europa där Halloumi säljs bäst.

Har du ännu inte upptäckt denna läckra ost, köp ett paket Fontana Halloumi och stek den i rikligt med olivolja. Servera den med några droppar pressad citron. Himmelskt!