Fetaost är den absolut populäraste osten i Grekland. Smaken är lätt syrlig med en viss sälta och konsistensen varierar från fast till lätt krämig beroende på vilken fetaost du väljer. Användningsområdena är stora när det gäller fetaost. Den passar i sallader, pajer och såser; till kött, kyckling och stekta grönsaker; eller som en egen rätt - tillagad i ugn eller marinerad i olja och örter.

Greklands mest kända och älskade ost

Fetaost är nummer ett när det gäller grekisk ostexport. Det är den absolut mest populära osten och står för hela 76 procent av ostexporten i Grekland och är otroligt viktig för grekerna, sysselsätter hela 200 000 personer i landet. Sverige ligger med i toppen av de länder som osten exporteras till. Vi importerar mer fetaost än vad till exempel stora nationer som Italien, USA och Frankrike gör. Totalt produceras det 97 000 ton fetaost i Grekland, 44 000 ton exporteras och till oss här i Sverige går hela 3 369 425 kg.

Skyddad Ursprungsbeteckning

Fontana-PDO-skyddad-ursprungsbeteckningFetaosten är ursprungsskyddad sedan oktober 2007. Det innebär att osten måste vara producerad och packad i Grekland och tillverkad enligt en speciell grekisk metod för att få bära namnet Feta. Alla Fontanas fetaostar är gjorda i Elassona i norra Grekland där får och getter strövar fritt i Olympiabergets sluttningar. Med kärlek och respekt för djur och natur tar vi tillvara på områdets unika förutsättningar till att skapa en förstklassig, traditionell Fetaost.

Tillverkning av Feta

Mjölken kommer från närliggande gårdar och byar (inom 6 mils avstånd) nära Olympus berget där fåren och getterna strövar fritt. På berget växer det ca. 120 olika typer av växter och flora som endast finns i det området. Eftersom Olympusberget sluttar vid kusten så blir det även också en speciell smak från växtriket. Mjölken används sedan inom 24 timmar från det att den har mjölkats. Mjölken pastöriseras till 72°C och kyls därefter ned till 35°C . Bakteriekultur och ystenzym tillförs varvid koaguleringsprocessen startar. 45-60 minuter senare styckas ostmassan och fylls i formar som kyls ned till 16°C. Formarna vänds och roteras under 24 timmar. Följande dag töms formarna och osten placeras i ek- eller metallbehållare där den saltas i omgångar. 2-3 dagar senare placeras osten i behållare med saltlag och transporteras till svala lagringskammare med hög luftfuktighet. Här lagras i de i 10-15 dagar. I nästa fas placeras behållarna i kylrum (2-4°C) och lagras i ca 1,5-2 månader. Därefter förpackas osten i sina förpackningar och leveransen kan starta.

Fetaostens dag 15 oktober

Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, detta säkerställer att all ost som numera heter Feta är från Grekland. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år. Fetaostens dag infaller den 15 oktober varje år och är instiftad av Fontana.

Fontanas urval av Feta

Nedan hittar du ett urval av Fontanas fetaostar. Alla är gjorda i Elassona i norra Grekland. Djuren får beta och ströva fritt i Olympiabergens sluttningar och med kärlek och respekt för djur och natur tar vi tillvara på områdets unika förutsättningar för att skapa en förstklassig, traditionell Fetaost.


Feta Original

Smak: Syrlig med en väl avvägd sälta

Konsistens: Fast

Användningsområden: Matlagning, sallad, gratänger, naturell som den är

Mer fakta om osten hittar du här


Feta Ekologisk

Smak: Syrlig med en väl avvägd sälta

Konsistens: Fast

Användningsområden: Matlagning, sallad, gratänger eller naturell

Mer fakta om osten hittar du här


Feta Laktosfri

Smak: Mild med frisk smak och rund sälta

Konsistens: Fast

Användningsområden: Matlagning, sallad, gratänger, naturell som den är

Mer fakta om osten hittar du här


Feta Grekiska Örter

Smak: Lätt syrlig med en lagom smak av grekiska örter.

Konsistens: Krämig

Användningsområden: Gratänger, pasta, grillen eller naturell.

Mer fakta om osten hittar du här