Fetaost

Fetan är en grekisk delikatess, vit och krämig med rik sälta och syrlighet. Enligt de grekiska förordningarna måste en äkta Fetaost framställas av får- och/eller getmjölk och lagras i minst 2 månader.

EU har beslutat att Fetaost bara får produceras i de grekiska regionerna Macedonia, Thrace, Epirus, Thessaly, Sterea, Peloponnese och Lesvos. De tidigare så vanliga danska och tyska fetaostarna har därför fått byta namn.


Fontanas Feta


Mjölken från vår Feta kommer från fritt strövande får och getter som betar vid Olympiabergets sluttningar i Elassona, som ligger i mellersta Grekland. Familjeföretaget Exarhos, som producerar ostarna, vårdar sina djur med största omtanke och övervakar varje del av produktionen med envis noggrannhet.

Användning


Fetaost är god i nästan all matlagning. Man hittar den i sallader, pajer och såser; till kött, kyckling och stekta grönsaker; eller som en egen rätt - tillagad i ugn eller marinerad i olja och örter. Dess mångsidighet är också dess styrka. Inget smakar mer Grekland än Feta.

Skillnaden mot ”dansk feta”


”Dansk feta” är benämningen på den fetaliknande ost som produceras av komjölk. Den påminner om den grekiska Fetan, men har en mycket mildare smak som nästan försvinner helt när den tillagas. Grekland var länge världens största importör av ”dansk feta” vilket kan förklara varför många tror att Fetaost ska vara mild och krämig.

Produktion


Då mjölken startar sin koaguleringsprocess redan inom 48 timmar är den första tiden extra viktig för hur väl slutprodukten kommer smaka.

Mjölken pastöriseras och kyls därefter ned till 34-36°C .Bakteriekultur och löpe/ystenzymer tillförs varvid koaguleringsprocessen startar. 45-60 minuter senare styckas ostmassan och fylls i formar som kyls ned till 16°C. Formarna vänds och roteras under 24 timmar. Följande dag töms formarna och osten placeras i ek- eller metallbehållare där den saltas i omgångar. 2-3 dagar senare placeras osten i behållare med saltlag och transporteras till svala lagringskammare med hög luftfuktighet. Här lagras i de i 10-15 dagar. I nästa fas placeras behållarna i kylrum (2-4°C) i ca 1,5-2 månader. Därefter förpackas osten.

Innehåll


Fontanas Fetaostar innehåller får- och getmjölk (80/20), vegetabiliskt ystenzym och havssalt.

Näringsvärden för Fetaost (ca, varierar från olika märken)

  • Fett 22g

  • Proteiner 17g

  • Kolhydrater 0,7g

  • Energi 250 Kcal

  • Kalcium 490mg

  • Vitamin A 250µg

  • Vitamin D 0,3µg

  • Vitamin B2 0,75mg


Mjölksocker - Laktos


Fårost innehåller väldigt lite laktos - mjölksocker - vilket medför att människor med laktosintolerans brukar föredra den grekiska fetaosten framför liknande salladsostar.

Laktostabell  • Andra mjölkprodukter mer än 3g laktos/100g

  • Fetaost mindre än 0,1g laktos /100g


Historia


Fetaost har alltid funnits i Grekland och länderna kring Balkanhalvön. Enligt Homeros klassiska epos (Hóm?ros, 700 f.kr.) var cyklopen Polyfimos den förste att producera osten. Efter att han transporterat hem mjölken i påsar tillverkade av getternas magsäckar upptäckte han att innehållet koagulerat och bildat en välsmakande vit massa.

Namnet Feta uppkom dock först någon gång på 1600-talet och härstammar från det sydlatinska ordet Fetta, som betyder skiva eller liten bit. Vid massemigrationer under 1900-talet spred grekerna osten till världens alla hörn och har nu blivit en del av varje människas vardag.

Fetaost (även kallad fårost) framställs av får- och getmjölk och är ett stående inslag i den grekiska matlagningen. Fontanas fetaost är producerad i mellersta Grekland och gjord på pastöriserad får- och getmjölk.