Hållbarhet

Produkter

Vi besöker kontinuerligt våra leverantörer vid Medelhavet för att bibehålla en god relation och se till att de fortsätter följa våra högt ställda krav för miljö och natur.

Mjölken kommer från närliggande gårdar och byar (inom 6 mils avstånd) nära Olympus berget där fåren och getterna strövar fritt och äter av naturens egna råvaror. På berget växer det ca. 120 olika typer av växter och flora som endast finns i det området. På ön Lesvos, där flera andra ostar görs, springer djuren fritt bland bergen största delen av året. Det är bara under de heta sommarmånaderna som djuren får vara inne i skuggan. Deras föda består av de över 180 unika växterna som inte finns någon annanstans i världen, vilket gör osten extra smakrik och konsistensrik.

Vårt samarbete med dessa småskaliga producenter stärker områdets ekonomi.

Transport

För att begränsa vårt globala avtryck av koldioxidutsläpp från våra transporter från Grekland och länderna kring Medelhavet, skickar vi så mycket som möjligt via båt. Samtliga transportbolag vi arbetar med är självklart miljögodkända och certifierade enligt ISO 14001.

Energi

I lagret i Tyresö, strax söder om Stockholm, har vi installerat energisnål bergvärme för att reducera de växthusgaser vi släpper ifrån oss. Vi samlar och använder värmen från geotermiska hål under vinterhalvåret och på samma sätt kyla på sommarhalvåret.

Avfall

Vårt avfall tas om hand av SITA, vilka är certifierade enligt ISO 14001. Vi är anslutna till Svenska Retursystem för hanteringen av leveranspallar, vilket också innebär att samtliga trasiga pallar återvinns. Vi försöker i allra största mån begränsa vår användning av papper och kartong. Papp- och kartongförpackningar lämnas till återvinning..

Vi och många av våra kunder använder det digitala ordersystemet EDI för ordrar och fakturering. Det pappar som ändå används på kontoret samlas ihop för återvinning.