Om oss

Frixos Papadopoulos grundade familjeföretaget Fontana Food tillsammans med sin fru Maro Papadopoulou 1978. Hans kärlek till det grekiska köket och den hälsosamma matkulturen är än idag grundstenen i företaget. Det som började i liten skala med juicer och fruktdrycker från Cypern är idag ett etablerat och respekterat varumärke i svensk dagligvaruhandel.

 

1984 köpte Frixos en låda halloumi från Cypern. Det tog ett år att sälja 10 kg på delikatessbutiker och i saluhallar. Idag äter vi i Sverige mest halloumi per person näst efter Cypern.

 

fontana-frixos-och-maroHustrun Maro är en stor del av Fontana och som företagets matinspiratör av grekisk- och cypriotisk mat och har även skrivit kokboken Maros Kök, Grekisk mat – ett sätt att leva. Våren 2018 publiceras även kokbok nummer två – En smakresa genom Cypern och Grekland.

 

Idag drivs familjeföretaget Fontana i andra generationen och det är sonen Loizos som är VD och dottern Corina vVD. Fontana har 40 anställda, cirka 300 produkter i sortimentet och ett lager på 3500 kvm. Omsättningen 2017 var 378 MSEK.

 

Great Place To Work 2017
GPTW_Internationell_Cert_2017_litenFontana har alltid varit mån om sina medarbetare och 2017 belönades med certifieringen Great Place to Work®. Certifikatet delas ut till företag som ett resultat av den medarbetarupplevelse företaget skapar och den insats som görs av arbetsgivaren för att skapa en bra arbetsplats. Fontana är stolt att ha uppnått ett sådant bra resultat och fått så fint betyg av sina medarbetare.

Fontanas vision

En godare värld för alla.

 

Fontanas hållbarhetsvision

Vi gör varje dag godare och mer hälsosam för våra kunder och för naturen.

Fontanas mission

Fontana är smaksökare som ständigt letar efter nya goda smaker. Vi delar matglädje med inspiration och passion från det generösa grekiska köket vilket ger godare smakupplevelser varje dag.
g

Fontanas historia

1978

Fontana grundas

Fontana grundas

Frixos importerar sin första container med juice från Cypern.

1980

Grekisk mat till Sverige

Grekisk mat till Sverige

Fontana var först att importera grekisk fetaost, oliver och olivolja till den svenska dagligvaruhandeln.

1984

Först med Halloumi

Först med Halloumi

Fontana introducerade halloumi till Sverige, Cyperns nationalost.

1987

Fontana lager byggs

Fontana lager byggs

Vårt lager och kontor byggdes i Tyresö med en yta på ca 800 m2. 25 år senare har vi expanderat till över 3500 m2.

1995

Loizos börjar på Fontana

Loizos börjar på Fontana

Frixos son Loizos började arbeta för familjeföretaget.

2007

Pris av kungen

Pris av kungen

Frixos tog emot en utmärkelse från Kung Carl Gustaf för bidrag till den svenska industrin.

2008

Superior taste Award

Superior taste Award

Fontana vinner ett Superior Taste Award för våra Halloumi, Feta och olivoljeprodukter.

2010

Grilloumi lanseras

Grilloumi lanseras

Fontana lanserar Grilloumi, stek och grillost från Cypern.

Logotypen uppdateras

Logotypen uppdateras

Vi uppdaterar vår logotype och redsignar varumärket.

2011

Loizos VD

Loizos VD

Frixos lämnar över rollen som VD till sin son Loizos.

2013

Hela familjen

Hela familjen

Familjeföretaget är nu komplett efter att dottern, Corina, flyttar hem till Sverige från London.

2015

Fontana Frixos Finest™

Fontana Frixos Finest™

Lanserar premiumkonceptet med de finaste produkterna från Grekland och Cypern.

2016

Fontana och Max Halloumiburgare

Fontana och Max Halloumiburgare

År 2013 lanserade Fontana halloumiburgaren som år 2016 nådde Max hamburgerrestauranger genom ett gemensamt samarbete. 2017, året efter lanserar vi även den första ekologiska Halloumiburgaren.

Halloumikungen

Halloumikungen

Frixos släpper sin första bok. Halloumikungen är en stark berättelse om förlust, passion och entreprenörskap. Den visar hur viljan kan försätta berg, även när tillvaron tycks hopplös och inspirerar oss att tro på den framtid vi själva är med och skapar.

2017

Ekologisk klimatkompenserad olivolja

Ekologisk klimatkompenserad olivolja

Vi lanserar dagligvaruhandelns första ekologiska olivolja som är klimatkompenserad i alla led, från odling, produktion till transport.

Årets företagare

Årets företagare

Frixos och Fontana blir årets företagare i Tyresö för andra gången.

2018

Maro släpper sin andra kokbok

Maro släpper sin andra kokbok

Vår smakresa genom Grekland och Cypern, heter Maros andra kokbok. Det är en matresa på över 7000 kilometer genom olika delar Grekland och Cypern. Låt dig inspireras av de unika recepeten!

Fontana fyller 40 år

Fontana fyller 40 år

Fontana firar 40-års jubileum.

Halloumiburgare – årets Foodservicevara

Halloumiburgare – årets Foodservicevara

Fontanas Halloumiburgare blir utsedd till årets Foodservicevara!