• sv
  • en

Nyhet! Fontana #snällost™ – en mild färskost!

anari-1Under hösten lanserar Fontana #snällost™. På Cypern heter osten Anari och det är en ost som produceras av vassleprotein som blir över när halloumi produceras. Just nu säljer vi mycket halloumi och därför blir det extra mycket vassleprotein över. Lanseringen är ett led i vår hållbarhetssträvan och det är extra kul att en ost gjord på en biprodukt är både hälsosam och god. Den passar utmärkt tillsammans med färska bär och honung eller i matlagning. Många liknar osten vid den italienska färskosten ricotta och användningsområdena är desamma. Du hittar fler recept nedan. Vassleprotein är ett utmärkt protein att äta efter träning. Vi lanserar även en laktosfri variant av Fontana #snällost™.

 

 

Fontana #snällost™  är god, mild, hållbar och generös* - en snäll ost helt enkelt.
* 1 kr per såld förpackning går oavkortat till Frixos’ stiftelse. Läs mer på www.frixosstiftelse.se

vassleprotein-snallost-4


En snäll ost med många användningsområden!snallost-anari-gruppbild

Fontana #snällost™ har många användningsområden och det är bara fantasin som sätter gränser. Att göra en frukost med Fontana #snällost™ är ett umärkt sätt att börja dagen. Den höga proteinhalten gör att du känner dig mätt längre. Ringla gärna lite honung över osten tillsammans med lite valnötter, galet gott och enkelt! Se recept nedan. Det går även utmärkt att använda Fontana #snällost™ som mellanmål eller efter träning för den som vill ha energi och återhämta sig snabbt, tack vare den höga halten av vassleprotein. Eller varför inte använda osten i matlagning. Det går att steka osten lätt, inte för länge och på för het värme, toppa med stekta tomater, kapris och skivade svarta kalamon- eller kalamataoliver, salta, peppra och häll olivolja över. Jättegott och enkelt, se recept nedan.

snallost-hjarta-smallFakta om Fontana #snällost

Fontana #snällost™ är en mild färskost gjord av vassleprotein som återvinns efter produktionen av halloumi. Osten produceras på Cypern och där heter den Anari.

fontana-snallost-anari-innehall

Fontana #snällost™ Anari med valnötter och honung

recept-2

Se hela receptet här!

Filodegsrullar med Fontana #snällost™ Anari

recept-3

Se hela receptet här!

Lättstekt Fontana #snällost™ Anari med tomater och kapris

recept-1

Se hela receptet här!

Cypriotisk ostkaka med Fontana #snällost och smulad filodeg

recept-4

Se hela receptet här!

Vad är protein och varför behöver vi protein?

Protein = Näringsämne

Protein är vårt absolut viktigaste näringsämne och livsnödvändigt för kroppen att vi får i oss. Protein kommer från det grekiska ordet ”proteos” som betyder den första, den viktigaste.

Äggviteämne är ett annat ord för protein.

Det behövs bland annat för:

 • Som byggstenar för kroppens vävnader och organ.

 • För bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret.

 • Som energikälla, ett gram protein ger motsvarande 4 kcal.

 • Som transportörer för olika näringsämnen ska kunna tas upp och transporteras till olika delar i kroppen som exempelvis kalcium och D-vitamin.

Vad består protein av?

Protein består och byggs upp av cirka tjugo aminosyror. Det finns både så kallade essentiella och icke-essenteilla aminosyror.

Essentiella aminosyror är livsviktiga och vi måste få i oss dem via kosten.

Icke-essentiella aminosyror är de som kroppen själv kan bilda. Vid till exempel brist på protein kan kroppen själv omvandla kolhydrater till protein.

Vad består mjölkprotein av?

Mjölkprodukter innehåller alla essentiella aminosyror.

Mjölkprodukter har en högre koncentration av proteiner jämfört ris-, havre-, och sojadryck.

Mjölkprotein består av två olika protein → 80% är kasein och 20% är vassle.

Snällosten innehåller vassleprotein, vad innebär det?

  Undersökningar visar att vassle är den proteinkälla som ger bäst återhämtning och muskeluppbyggnad efter träning.

  Aminosyrorna i vassle tas upp snabbare i blodet än aminosyrorna från kasein, då vassleproteinet inte fälls ut i magen sura miljö.

  Vassleproteiner är också bra vid viktminskning. Detta på grund av att de normaliserar fett- och sockervärdena i blodet.