• sv
  • en

Hitta Måltid

Ingredienser

  • Fetaost
  • Grillad Paprika
  • Grilloumi
  • Halloumi
  • Kapris

Visa alla

Matsökaren

  • Dessert
  • Fiskrätter
  • Förrätter
  • Grillat
  • Kötträtter

Visa alla

close

Select more choices

Spenatpaj

Grekisk spenatpaj – Spanakopitta är en en frasig paj gjord med filodeg. Fyllningen består av fetaost och spenat kryddat med dill. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad tillsammans med en grekisk sallad.

Ingredienser

  • 1000 g färsk spenat
  • 300 g feta
  • 500 g filodeg
  • 4 vårlökar
  • 1 dl dill + 1 dl persilja, finhackad
  • 1 purjolök, finhackad
  • 2 msk ströbröd
  • 75 g smält smör + 1/2 dl olivolja
  • 4 ägg , lätt vispade
  • salt & peppar
  • Form 25 x 35 cm

Gör så här

  • Tillagningstid  ca. 1,5 timme


    Skölj spenaten och lägg spenaten i en skål tillsammans med lite salt. Låt stå ca 30 minuter. Krama ur all vätska och blanda med vårlöken, purjolöken, dill, persilja, ägg, fetaost, salt, peppar och blanda allt väl.


    Blanda ihop olivolja och smör. Pensla en ugnsform med olja- och smörblandningen och lägg ut hälften av filodegsbladen. Pensla plattorna, en och en, med olje-och smörblandningen. Lägg på fyllningen och täck med resten av degplattorna, som även de penslas med olja en i taget.
    Markera rutor i degen med en kniv, pensla med olja.


    Grädda pajen i medelvarm ugn i 180°C i ca 40- 45 minuter, eller tills den är gyllenbrun.
    Pajen serveras varm, förslagsvis med oliver och tzatziki. Passar utmärkt till buffé, som för- eller varmrätt.
    KALI OREXI!


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept