• sv
  • en

Hitta Måltid

Ingredienser

  • Fetaost
  • Grillad Paprika
  • Grilloumi
  • Halloumi
  • Kapris

Visa alla

Matsökaren

  • Dessert
  • Fiskrätter
  • Förrätter
  • Grillat
  • Kötträtter

Visa alla

close

Select more choices

Halstrad strömming på medelhavsvis med havssalt & citron

Ingredienser

  • Strömming
  • 10-12 färska strömmingar
  • Fontana Olivolja Original Extra Virgin
  • havssalt
  • peppar
  • citron
  • Tartarsås
  • 2 burkar Fontana Äkta Grekisk Yoghurt
  • 1 dl majonnäs
  • 1,5 dl Fontana Kapris Medelstora
  • 1,5 dl Fontana Iransk delikatess-gurka (cornichonger)
  • 1 dl färsk dill
  • 1 dl färsk ramslök
  • ½ dl färsk gräslök
  • 2 msk citronsaft
  • finrivet citronskal från 1 citron
  • nymald svartpeppar
  • Timjanrostad potatis
  • 2 kg fast potatis
  • Fontana Olivolja Original Extra Virgin
  • färsk timjan
  • salt
  • peppar
  • 4 klyftor vitlök

Gör så här

  • Strömming:


    Halstrad strömming på medelhavsvis med havssalt och citron – Serverad med tartarsås på grekisk yoghurt och ramslök och ugnsrostad timjanpotatis.


    Sotare är en gammal klassisk Stockholmsrätt. Hela strömmingar som halstras över en träkolsbädd tills de blir lite ”sotiga” i skinnet och äts ljumna som de är eller med exempelvis potatismos. Runt Medelhavet grillas ofta sardiner, som serveras med en rad tillbehör. Vi har här bjudit vår svenska strömming på lite soliga medelhavssmaker.


    Riktiga sotare tillagas hela utan att rensas, men vill man kan man ta ur innanmätet innan de halstras eller be fiskhandlaren att göra det åt en.


    Skölj strömmingarna och lägg dem i kallt, hårdsaltat vatten i några timmar.


    Ta upp strömmingarna en stund innan de ska halstras. Skölj av dem under rinnande vatten, torka dem torra med lite hushållspapper, stryk dem med olivolja och citronsaft och strö rikligt med havssalt och lite peppar över dem.


    Grilla dem 3-4 min i ett halster, på varje sida tills de fått färg. Pröva att dra i stjärt- eller ryggfenan. Om den lossnar lätt är strömmingarna troligen klara.


    Tartarsås:


    Den här varianten av tartarsås på grekisk fyllig yoghurt, vild ramslök, kapris och krispig gurka med smak av muskotblomma, kommer att bli din nya favorit. God till grillad eller panerad fisk och kyckling.


    Grovhacka kapris och gurkor. Finhacka dill, gräslöken och ramslöken. Blanda yoghurt och majonnäs.


    Rör ned kryddhacket och smaka av med citronsaft, citronskal och peppar.


    Kaprisen är så salt att ytterligare salt inte brukar behövas. Ställ såsen i kylen tills den ska användas. Den håller i några dagar om den förvaras i en glasburk med lock.


    Timjanrostad potatis:


    Använder du färskpotatis behöver du bara borsta/skölja av dem och klyfta dem. Annan potatis skalas och klyftas.


    Blanda olivolja, peppar, krossad vitlök och peppar i en skål och rör runt potatisklyftorna i skålen och lägg upp dem på en ugnsplåt.


    Strö över rikligt med timjanblad och havssalt. Rosta mitt i ugnen på 175°C i ca 40 min eller tills de blivit mjuka och fått fin färg. Skaka runt dem ett par gånger under tillagningen så de får färg på alla sidor.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept