• sv
  • en

Hitta Måltid

Ingredienser

  • Fetaost
  • Grillad Paprika
  • Grilloumi
  • Halloumi
  • Kapris

Visa alla

Matsökaren

  • Dessert
  • Fiskrätter
  • Förrätter
  • Grillat
  • Kötträtter

Visa alla

close

Select more choices

Fikon och dadlar – kokta i kryddigt vin och metaxa

En version av efterrättshöjdaren glöggkokta fikon, som här får puttra sig mjuka i grekiskt sött vin med juliga kryddor och en skvätt eldig Metaxa. Serveras sedan ljummen med krämig svalkande yoghurt.

Ingredienser

  • ½ kg torkade fikon
  • ½ kilo Fontana färska dadlar
  • ½ dl farinsocker
  • 50 cl Commandaria (sött grekiskt starkvin) alt. portvin
  • 1 dl Metaxa
  • 10 hela kardemummakapslar
  • Färsk ingefära, 2 st halvcentimetertjocka skivor
  • En kanelstång
  • En stjärnanisstjärna
  • 10 hela kryddnejlikor
  • Rivet skal av en citron
  • Yoghurt

Gör så här

  • Kärna ur dadlarna. Lägg fikonen i en kastrull med kryddor och häll över vin och Metaxa. Koka upp och låt puttra tills fikonen börjar bli mjuka. Lägg i dadlarna mot slutet så att de inte kokar sönder. Späd ev. med lite vatten under koket om vätskan inte täcker frukten. Riv i citronskalet då koket svalnat något.


    Servera fikon och dadlar med sval krämig yoghurt.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept