• sv
  • en

Hitta Måltid

Ingredienser

  • Fetaost
  • Grillad Paprika
  • Grilloumi
  • Halloumi
  • Kapris

Visa alla

Matsökaren

  • Dessert
  • Fiskrätter
  • Förrätter
  • Grillat
  • Kötträtter

Visa alla

close

Select more choices

Coq au Vin på julkalkon och glögg med kalamon-oliver

Se mer:  

Det blir alltid mat över från julbordet och efter ett par dagar av sill och prinskorv kan man bli ganska less. Skapa oväntade och spännande nya rätter med rester från julbordet och några av våra fina produkter. Om du har kvar skrov, vingar och ben från kalkonen kan du fräsa av dem och använda dem i din gryta för att få smak på din fond. Men då kalkon är magert lägg i det färdiglagade julkalkon-köttet sist, när grytan är klar, annars riskerar den att bli torr och hård. Kalkonen ska bara värmas upp och ta smak av såsen.

  • Portioner: 4-6 personer

Ingredienser

  • Ca 100-150 g benfri kalkon per pers.
  • 1 flaska god glögg (ca 6-7 dl) alt blanda rött fylligt vin och glögg
  • 200-300 g rökt sidfläsk eller bacon
  • 1 st stor gul lök
  • 20 st små steklökar – schalotten- eller pärllök
  • Ca 40 st champinjoner eller annan svamp
  • 2 st stora morötter eller 6-10 st primörmorötter
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 st persiljestjälkar
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 st stjärnanis-stjärna
  • 1-2 st lagerblad
  • 1 st buljongtärning (ox- eller kycklingbuljong)
  • 1 burk Fontana Kalamon-oliver, ekologiska med kärnor
  • Salt och svartpeppar
  • Ev. vatten
  • 3 msk smör och 3 msk vetemjöl (till en bottenredning)
  • Smör och Fontana Olivolja Extra Virgin från Cypern att steka i

Gör så här

  • Om du har kvar skrov, vingar och ben från kalkonen kan du fräsa av dem och använda dem i din gryta för att få smak på din fond. Men då kalkon är magert lägg i det färdiglagade julkalkon-köttet sist, när grytan är klar, annars riskerar den att bli torr och hård. Kalkonen ska bara värmas upp och ta smak av såsen.


    Hetta upp olja och smör i en järngryta. Hacka lök, morötter och blekselleri. Rör ner i grytan tillsammans med pressad vitlök, timjan, rosmarin och lagerblad. Lägg grönsakerna åt sidan och fräs det hackade sidfläsket/baconet. Lägg i svampen och fräs det i fläskflottet. Lägg i de hela små schalotten- eller pärllökarna, fräs dem tills de får färg. Blanda 3 msk smör och 3 msk vetemjöl i en kastrull, värm under omrörning. Rör ner blandningen i grytan. Tillsätt glögg och persiljekvistar. Finns ett kalkonskrov och vingar, låt dem koka med.


    Puttra under lock i drygt en halvtimme. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ta upp ev. skrovrester och släng. Rör försiktigt ned en burk Fontana Kalamon-oliver. Lägg det skivade kalkonköttet överst i grytan och ös försiktigt den goda såsen över. Hacka persilja och strö över.


    Servera gärna med våra ugnsrostade potatisar med rosmarin och timjan, eller pressad kokt potatis.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept