• sv
  • en

Hitta Måltid

Ingredienser

  • Fetaost
  • Grillad Paprika
  • Grilloumi
  • Halloumi
  • Kapris

Visa alla

Matsökaren

  • Dessert
  • Fiskrätter
  • Förrätter
  • Grillat
  • Kötträtter

Visa alla

close

Select more choices

Bönor med bacon och gröna oliver

Se mer:  

Ingredienser

  • 500 g bruna bönor (Obs! Blötlägg över natten)
  • 1 paket bacon
  • 1/2 vitlök
  • 1 st gul lök
  • 2 st mogna tomater
  • 6 st Fontana Meze marinerade soltorkade tomater
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1-2 st kvistar färsk timjan
  • 2 st lagerblad
  • Ca 2 msk olivolja till stekning
  • 1 burk Fontana gröna stora oliver
  • 4 st torkade chilifrukter (mediumheta)
  • 1 l vatten
  • Salt och peppar

Gör så här

  • Recept för 4-6 pers.


    Blötlägg bönorna i en bunke med kallt vatten över natten.


    Hacka lök och bacon. Dela en hel vitlök på mitten. Skär de soltorkade tomaterna i bitar och klyfta de färska. Kärna ur de gröna oliverna.


    Häll lite olivolja i en stekpanna. Fräs bacon och den ena viltlökshalvan.
    Blanda ner lökhacket och stäng av plattan då löken ser glansig ut.


    Koka upp bönorna i saltat vatten, tillsammans med lagerbladen, den halva brynta vitlöken och chilifrukterna och låt dem puttra under lock på svag värme. Efter 45 min ta upp vitlöken och lägg åt sidan. Häll av vattnet men spara ca 3 dl i kastrullen.


    Tillsätt lökhacket, bacon, soltorkade tomater, timjankvistarna och oregano. Peta ut de halverade kokta vitlöksklyftorna ur skalet och mosa med en gaffel. Lägg vitlöksmoset i grytan. Rör om och låt grytan puttra vidare i ca 15 min eller tills bönorna är mjuka. Lägg i de klyftade tomaterna de sista minuterna, så att de blir varma.


    Ta bort lagerbladen, chilifrukterna och timjankvistarna. Servera med de urkärnade gröna oliverna på toppen och ett gott bröd till.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept