• sv
  • en

Hitta Måltid

Ingredienser

  • Fetaost
  • Grillad Paprika
  • Grilloumi
  • Halloumi
  • Kapris

Visa alla

Matsökaren

  • Dessert
  • Fiskrätter
  • Förrätter
  • Grillat
  • Kötträtter

Visa alla

close

Select more choices

Stekt lax med rotsakspytt, Grilloumi och saffransmajonnäs

En somrig rätt med lax, goda blandade primörer och en saffransmajonäs.

  • Portioner: 4 personer

Ingredienser

  • 4 bitar gravad lax (ca 6 cm breda med skinnet kvar)
  • Komponera gärna din egen pytt av sådant du har i kylen, förslagsvis:
  • 10 st små potatisar
  • 4-6 st jordärtskockor (beroende på storlek)
  • 15 st små skogschampinioner eller 5 shitakesvampar
  • 20 st små pärllökar
  • 1 paket Fontana Grilloumi
  • 4 palsternackor
  • 2 medelstora morötter eller 6 små primörmorötter
  • 1 burk Fontana Meze grillad kronärtskocka
  • Slätbladig persilja
  • Dill
  • Fontana Olivolja Extra Virgin från Cypern
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Saffransmajonnäs:
  • 1 paket (0,5g) saffran
  • 1 st stor vitlöksklyfta
  • 2 st äggulor
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl Fontana Olivolja Extra Virgin från Cypern
  • 4 msk crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • (eventuellt en urkärnad röd spansk pepparfrukt)

Gör så här

  • Börja med majonnäsen, såsen kan med fördel göras dagen innan så att smakerna kommer fram. För en lättare variant har vi tillsatt crème fraiche. Blanda ned en finhackad och urkärnad röd spansk pepparfrukt  för extra hetta.

    Vispa ihop rumstempererad vinäger, saffran och äggula. Tillsätt olja i en smal stråle. När blandningen är tjock och jämn, vänd i crème fraiche. Rör ner den pressade vitlöksklyftan, salta och peppra efter tycke och smak.


    Lax

    Gör så här:
    Vik en laxkotlett, där skinnet bildar ett gångjärn i mitten. Låt laxen ligga framme och bli rumstempererad, medan grönsakerna tillagas. Stek sedan laxen på båda sidor på medelvärme, i en blandning av smör och olivolja, tills ytan får fin färg. Överstek inte utan låt gärna mitten vara lite ”rare”. Låt laxkotletten sedan vila några minuter före servering. Strö nymalen vitpeppar över.


    Pytt

    Gör så här:
    Skär grönsakerna och svampen i mindre bitar. Skala och skiva jordärtskockor och potatis och stek på medelvärme tills de får färg och börjar bli mjuka. Lägg dem åt sidan på ett hushållspapper som suger upp överflödigt fett.

    Kvarta svamparna och stek dem tillsammans med de hela skalade pärllökarna, tills löken fått färg och det börjar knäppa från svampen. Stek palsternacka och morot separat. Skär Grilloumin till stavar och stek dem för sig.


    Servera laxen och grönsakspytten med saffransaiolin och toppa med hackad persilja och dillvippor.


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept