• sv
  • en

Hitta Måltid

Ingredienser

  • Fetaost
  • Grillad Paprika
  • Grilloumi
  • Halloumi
  • Kapris

Visa alla

Matsökaren

  • Dessert
  • Fiskrätter
  • Förrätter
  • Grillat
  • Kötträtter

Visa alla

close

Select more choices

Bondpizza

Grekisk bondpizza är vanligt förekommande på Kreta. Fyllningen är typisk grekisk med klassiska tillbehör såsom Kalamataoliver, Fetaost, lök och grön paprika.

För en snabbvariant går det bra att använda Fontanas förgräddade pizzabottnar.

Ingredienser

  • Pizzadeg:
  • 500 g vetemjöl
  • 3 1/2 dl ljummet vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 msk olivolja
  • 25 g jäst
  • 1 tsk torkad oregano, mynta eller annan örtkrydda
  • Tomatsås:
  • 1 kg tomater, rivna
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk socker
  • 1 msk tomatpuré
  • Basilika, finhackad
  • Salt & peppar
  • Fyllning:
  • 300 g feta, tärnad
  • 1 grön paprika, skivad
  • 1 röd lök, skivad
  • 2-3 tomater, skivade
  • oliver, kalamata
  • oregano

Gör så här

  • Börja med tomatsåsen.
    Blanda riven tomat, basilika, socker, vitlök, salt och peppar i en kastrull och allt sjuda i ca 15-20 minuter under omrörning. Låt såsen svalna.

     


    Smula jästen i en bunke och rör ut den med ljummet vatten, olivolja, salt, socker och en kryddört efter egen smak. Låt degvätskan stå 10 minuter. Tillsätt sedan mjöl och arbeta ihop alla ingredienser till en smidig deg – eller använd en matberedare. Degen ska vara mjuk, elastisk och smidig. Häll lite olivolja i en bunke och lägg ner degen. Täck med plastfolie och en handduk och låt den jäsa till dubbel storlek på en varm och dragfri plats i ca 45-60 minuter.


    När degen jäst klart dela den i fyra delar och kavla ut till tunna runda bottnar.
    Strö lite majsmjöl i en ugnspanna för mer krispiga resultat och lägg sedan i degbottnen. Fördela tomatsåsen på botten, men lämna  en centimeter runt kanten. Lägg på skivorna av tomat, lök, paprika, oliver, och 10 minuter innan pizzan är färdig lägger man på den tärnade fetan. Strö lite oregano över.


    Grädda i förvärmd ugn i 230°C i 20-25 minuter, eller tills pizzan är gyllenbrun.
    Serveras varm, gärna med en god sallad.

    Tillagningstid1 timme

    KALI OREXI!


  • Dela detta recept

Recensioner och kommentarer

Betygsätt detta recept