• sv
  • en

Frågor och svar

Frågor och svar:

Skriv in din fråga i rutan nedan och systemet kommer besvara din fråga eller skicka en länk med mer information.

De mest vanliga frågorna

  • Vad är färska dadlar?
    • Färska dadlar är en liten avlång frukt som växer i palmer. Frukten har en avlång hård kärna i mitten. Färska dadlar är inte lika söta i smaken som torkade dadlar, de passar bra att använda i yoghurt, fil, sallader eller naturella som snacks. Fontanas dadlar är av sorten Mazafati och kommer från Bam-regionen i Iran. Färska dadlar bör förvaras i kylskåp men se upp för kondens då det kan bilda mögel. Ibland kan det förekomma små vita prickar på dadlarna vilket är det naturliga sockret i dadlarna som kristalliserat sig. I sällsynta fall finns det också som en liten tråd på dadeln vilket också är helt naturligt då det är trådar från dadelpalmen.

  • Skillnaden mellan ekologiska färska dadlar och konventionella färska dadlar?
    • Skillnaden mellan ekologiska dadlar och konventionella är att de ekologiska dadlarna inte har något bekämpningsmedel och att gödslet måste vara naturligt. Jord, vatten och produkt analyseras så att de inte innehåller bekämpningsmedel eller kemiska rester. Vår leverantör av dadlar använder sig av ett utomstående organ som kontrollerar och certifierar ekologiska produkter så de håller kraven gällande ekologiska produkter. De konventionella dadlarna i sig är inte heller besprutade men det kan finnas spår av bekämpningsmedel då träden besprutas innan dadlarna växer och även gödslet kan innehålla kemiskt bekämpningsmedel.  

  • Vad är nyckelhålet?
    • Nyckelhålsmärkningen är Livsmedelsverkets symbol och ska vara en vägledning till att du får i dig nyttigare fett , mindre socker och salt och mer av fullkorn och fibrer. Nyckelhålet visar vilken mat du mår bra av och är kanske det allra enklaste kostrådet du kan få. Fontanas olivoljor är alla märkta med nyckelhålet tack vare produktens rika innehåll av enkelomättat fett.  

  • Vad är mjölkprotein?
    • Mjölkprotein finns i all sorters mjölk och i livsmedel där mjölk ingår. Mjölkprotein ska INTE förväxlas med mjölksyra som INTE innehåller någon mjölk. Mjölkprotein består av två olika protein; 80% är kasein och 20% är vassle. Vid mjölkproteinallergi kan man få hudbesvär eller störningar i mag och tarmkanalen och även luftvägsproblem kan förekomma. Mjölkproteinallergiker kan inte äta laktosfria produkter.

  • Vad är skillnaden på äkta grekisk yoghurt och yoghurt av "grekisk karaktär"?
    • Äkta grekisk yoghurt är tillverkad på färsk mjölk producerad och tlllverkad i Grekland. Annan yoghurt av "grekisk karaktär" kan vara tillverkad i ett annat land än Grekland. Titta på förpackningen för att se vilket ursprungsland din yoghurt kommmer ifrån. Konsistensen är len och krämig med en lite gräddig smak.

  • Vad är glutenintolerans?
    • Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som innebär att man inte tål gluten. Gluten orsakar en skada på slemhinnan i tarmen. Gluten finns i alla produkter som innehåller vete, råg och korn.    

  • Vad är mjölksyrakultur?
    • Mjölksyrakultur är en bakterie och innehåller inte mjölk eller laktos. Probiotika är ett samlingsnamn för levande bakterier som är utvecklade och framforskade ”för att göra magen glad”. Idag finns de allra vanligaste bakteriestammarna i många av våra mejeriprodukter som t.ex. ostar, yoghurt, fillmjölk men även i syrade grönsaker och kål.  

  • Vad är ystenzym?
    • Ystenzym är ett vegetabiliskt löpe som utvinns ur en svamp ( Rhizomucor miehei ) och används vid tillverkning av t.ex. Fetaost och Halloumi. Enzymer är ämnen som består av proteiner och kan användas i livsmedel av olika skäl, till exempel vid tillverkning av ost där enzymer som finns i löpe tillsätts i mjölk för att bilda ostmassa.

  • Vad är laktosintolerans?
    • Laktosintolerans betyder att du inte tål mjölksockret som finns i alla vanliga mejeriprodukter som t.ex. mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk, filmjölk, yoghurt, matfettsblandningar, grädde etc. Vid laktosintolerans så har man inte tillräckligt med laktas i tarmen för att bryta ned laktos vilket orsakar magproblem. Getost och Feta brukar ändå gå bra att äta om man är känslig för laktos då dessa innehåller minimalt med laktos. Även Halloumi och Grilloumi hör till låglaktosa produkter ( < 0,1 g/100 g laktos). Saganaki som är en hårdost innehåller lite mer laktos ( >1 g/100 g laktos).

  • Hur kan du kontakta oss?
    • Om du har frågor gällande produkter eller om det är något annat du funderar på kan du maila in din fråga till info@fontanafood.se eller ringa kundtjänst på telefon 08-448 71 00.

  • Vad är Meze?
    • Meze är ett småplock av rätter som serveras som förrätt eller blir en hel middagsbuffé. Det är i likhet med Spaniens tapas eller Italiens antipasti. I Grekland kan man sitta från tidig kväll till midnatt och få in rätt efter rätt i små munsbitar. Ett trevligt sätt att umgås på och att lära känna det grekiska köket!

  • Hur bör olivolja förvaras?
    • Olivolja håller längre om den förvaras mörkt och svalt. I kyskåp kan olivoljan stelna och bli grumlig, detta försvinner då den ställs i rumstemperatur.

  • Är Fontanas Feta laktosfri?
    • Fontana har en laktosfri Feta där laktasenzym är tillsatt för att bryta ned laktosen. Övriga fetaostar innehåller en väldigt liten mängd laktos som de flesta laktosintoleranta klarar att äta. Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk.

  • Vad är det för skillnad mellan Halloumi och Grilloumi?
    • Halloumi är en namnskyddad ost som endast får tillverkas av mjölk från Cypern. Osten har en lite gnisslig karaktär. Grilloumi är Fontanas egen ost som också produceras och tillverkas på Cypern. Båda går att steka och grilla utan att de smälter men är också goda att äta som de är.

  • Vad är Halloumi?
    • Halloumi är en traditionell ost från Cypern som går att steka och grilla utan att den smälter. Ytan blir härligt gyllenbrun och krispig. Smaken är salt och konsistensen något gnisslig. Jättegott tillbehör till sallader, kyckling och grillat kött, och även som ett vegetariskt alternativ. Fontana var först med att importera halloumi till Sverige i början av 1980-talet, då importerades 10kg som tog ett helt år att sälja.

  • Vad är Fetaost?
    • Fetaost är den absolut populäraste osten i Grekland. Smaken är lätt syrlig med en viss sälta och konsistensen varierar från fast till lätt krämig beroende på vilken fetaost du väljer. Användningsområdena är stora när det gäller fetaost. Den passar i sallader, pajer och såser; till kött, kyckling och stekta grönsaker; eller som en egen rätt - tillagad i ugn eller marinerad i olja och örter.Fetaosten är ursprungsskyddad sedan oktober 2007. Det innebär att osten måste vara producerad och packad i Grekland och tillverkad enligt en speciell grekisk metod för att få bära namnet Feta. Fetaost måste innehålla minst 70 % fårmjölk.  

  • Vad är Fetaostens dag?
    • Den 15 oktober 2007 beslutade EU att Grekland har ensamrätt på namnet Feta, detta säkerställer att all ost som numera heter Feta är från Grekland. Fetaost är en av världens äldsta ostar och numera firar vi alltså Fetaostens dag den 15 oktober varje år. Fetaostens dag infaller den 15 oktober varje år och är instiftad av Fontana.

  • Vad är skillnaden mellan Kalamonoliver och Kalamataoliver?
    • Kalamonoliver växer över hela Grekland och skördas från november till januari beroende på i vilket område de växer. Kalamonoliverna är den mest kända olivsorten i Grekland och är berömda över hela världen. Konsistensen är fast, smaken är salt och fruktig på samma gång. Färgen är mörkt lila eller mörkt brun till svart. Många känner till Kalamonoliver som Kalamataoliver, men för att få heta just Kalamataoliver måste de ha sitt ursprung från distriktet Kalamata på det grekiska fastlandet. Kalamataoliver innhåller alltid kärna och ska vara P.D.O. märkta med texten ELIA KALAMATAS. Det garanterar att oliven är odlad, skördad och förpackad i Kalamatadistriktet.

  • När grundades Fontana?
    • Fontana grundades år 1978 av Frixos Papadopoulos. Första produkten var en 25ml juice i plåtburk från Cypern, som Frixos sålde från sin folkabuss.