• sv
  • en

Kött och fisk

Framför allt annat är nog Grekland främst känd som en ö-värld. Med hundratals öar och fiskestäder, mängder med fiskebåtar och vacker natur har matlagningen för omvärlden mycket kretsat kring de välsmakande fiskrätterna. Räkor, bläckfisk, svärdfisk och mängder andra fiskar tillagas med den typiska grekiska kärleken som gör dess rätter så smakrika. I kombination med färska grönsaker och ost blir det en kulinarisk upplevelse. Men givetvis äter greker även kött, och de är mästare på att marinera och få köttet saftigt och välsmakande med väldigt enkla medel. Med olivoljan som bas och oregano, spiskummin, vitlök och koriander som krydda ges köttet en ordentlig grundsmak innan de steks eller grillas enligt de tradionella recepten. Grillat lamm-, kalv-, eller fläskkött tillsammans med yoghurtsåser som t.ex. Tzatziki och en lätt sallad blir en underbar måltid.