• sv
  • en

Grekiska oliver – Kalamata, Kalamon, Halkidiki, Gröna, Svarta

Grekiska oliver

När man besöker Grekland förundras man över den stora mängden olivträd. Man ser dem överallt – på öarna, fastlandet, landsbygden och till och med i städerna. Redan på färden från flygplatsen till hotellet hinner man se otaliga olivlundar.

Olivskörden som pågår mellan mitten av oktober till slutet av november är Greklands mest hektiska period, näst efter turistsäsongen. Byar och samhällen lever upp och människor från hela Medelhavsområdet kommer till Grekland för att hjälpa till att plocka oliver.

Största delen av oliverna går direkt till pressning. Grekland är världens största producent av extra fin jungfruolivolja (extra virgin), och är också det land som konsumerar mest olivolja per person och år – 25 liter. Om man jämför det med den genomsnittlige svenskens årsförbrukning på en halv liter så förstår man hur viktig olivoljan är för grekerna.

Även om största delen av olivskörden används till olivolja så är går fortfarande en stor del till produktionen av bordsoliver. Greklands två mest kända olivsorter är Kalamata- och Halkidikis-oliverna.

  • Kalamata/Kalamonoliven är mörklila och mandelformad. Den har liten kärna och mycket fruktkött. Smaken är djupt fruktig med viss sälta och tydlig syrlighet.
  • Halkidikioliven är en stor, grön och krispig oliv med mycket fruktkött. Den har en smörig smak med lätt sälta och syrlighet.

Grekiska oliver delas dessutom in efter sin storlek, och varje storlek har olika benämningar beroende på hur många oliver det ryms per kilo.

Halkidikis-oliver, storlekar

Plockas i Halkidiki (Chalkidike)

  • Atlas
    71-90 oliver/kilo
  • Super Mamouth
    91-100 oliver/kilo
  • Mamouth
    101-110 oliver/kilo
  • Super Colossal
    111-120 oliver/kilo
  • Colossal
    121-140 oliver/kilo
  • Giants
    141-160 oliver/kilo
  • Extra Jumbo
    161-180 oliver/kilo
  • Jumbo
    181-200 oliver/kilo
  • Extra Large
    201-230 oliver/kilo
  • Large
    231-260 oliver/kilo
  • Superior
    261-290 oliver/kilo
  • Brilliant
    291-320 oliver/kilo

Kalamata/Kalamonoliver, storlekar

Plockas i Kalamata, Sparti & Aitoloakarnia

  • Super Colossal
    111-120 oliver/kilo
  • Colossal
    121-140 oliver/kilo
  • Giants
    141-160 oliver/kilo
  • Extra Jumbo
    161-180 oilver/kilo
  • Jumbo
    181-200 oliver/kilo
  • Extra Large
    201-230 oliver/kilo
  • Large
    231-260 oliver/kilo
  • Superior
    261-290 oliver/kilo
  • Brilliant
    291-320 oliver/kilo
  • Fine
    321-350 oliver/kilo
  • Bullets A
    351-380 oliver/kilo
  • Bullets B
    381-420 oliver/kilo

Utöver Kalamata, Kalamon- och Halkidiki-oliver finns det även många andra olivsorter i Grekland. Några av de mest kända är Amfissa, Koutsourelia och Koroneiki. Dessa används främst till olivolja tack vare sitt rika fettinnehåll, men är även goda bordsoliver.